Raluca Turcan, ministrul Muncii: ”O să avem o explozie a numărului de pensionari. Dacă nu facem nimic, sistemul de pensii se va prăbuși”
Boom-ului de natalitate care a avut loc în perioada 1966 – 1969 ar putea însemna prăbușirea sistemului de pensii din România, avertizează ministrul Muncii. Până în anul 2030 va fi o explozie a numărului de pensionari, cu aproximativ 1,8 milioane mai mulţi, susține Raluca Turcan.
„În urma boom-ului de natalitate care a avut loc între 1966 şi 1969”, când a crescut numărul de nou-născuţi cu aproximativ 1,8 milioane de copii, urmează o explozie a numărului de pensionari, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, la Antena 3,
„Dacă nu facem nimic, sistemul de pensii din România este pe punctul să se prăbuşească”
Până în anul 2030, urmează să avem o explozie a numărului de pensionari cu aproximativ 1,8 milioane. Acestora li se adaugă aproximativ pensionarii care ies oricum la pensie. Deci, dacă nu facem nimic, sistemul de pensii din România este pe punctul să se prăbuşească”, a spus Turcan.
Ministrul a adăugat că măsurile care se vor lua reprezintă deopotrivă un angajament pentru sustenabilitatea sistemului, dar şi de moralitate faţă de 5 milioane de oameni care sunt şi în continuare victime ale unor inechităţi, erori legislative sau modificări legislative.
Pilonul III. De ce e indicat să îți completezi pensia de stat cu pensia facultativă
Aderarea la un fond de pensii private facultative îi dă posibilitatea participantului să strângă fonduri suplimentare pentru bătrânețe, pe lângă pensia de stat (Pilonul I) și pensia privată obligatorie (Pilonul II).
Văzută ca o soluție de economisire pe termen lung, cei care se înrolează la unul dintre cele zece fonduri de Pilon III din România pot să contribuie cu sume de până la 15% din venitul brut și au unele beneficii fiscale. În perspectivă, pot ridica, după vârsta de 60 de ani, contribuțiile sporite prin politicile investiționale ale administratorilor fondurilor.
Promovarea pensiilor facultative drept un instrument de economisire pentru populație pe termen lung a apărut în contextul presiunilor la care se așteaptă să fie supus sistemul public de pensii.
„Schimbarea structurii de vârstă a populației influențată de creșterea speranței de viață și de scăderea natalității, tendință care, conform estimărilor, se va menține și în următoarele decenii, va pune probleme semnificative sistemului de pensii de stat din perspectiva asigurării unui trai mulțumitor beneficiarilor”, arată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în Raportul privind evoliția pensiilor private în anul 2020.