Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat, miercuri, că a fost prelungit acordul asupra exportului de cereale ucrainene pe Marea Neagră.
„S-a decis prelungirea cu două luni suplimentare a acordului cerealier în Marea Neagră, acord încheiat în iulie 2022”, a declarat şeful statului turc cu privire la acest acord ce vizează Ucraina şi Rusia, potrivit Agerpres.
Acordul, care a permis astfel atenuarea crizei alimentare mondiale provocate de război, mai fusese reînnoit înainte pentru 60 de zile, pe data de 19 martie. Teoretic, prelungirile sunt valabile 120 de zile, dar Rusia acceptă o prelungire de numai 60 de zile.
Administraţia de la Moscova a confirmat, miercuri seară, prelungirea Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, dar în schimb a cerut remedierea imediată a „dezechilibrelor” în implementare.
Astfel, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a confirmat prelungirea cu două luni a Iniţiativei exporturilor de cereale, „dar trebuie corectate cât mai curând posibil dezechilibrele privind aplicarea acordurilor”, a insistat Maria Zaharova, citată de cotidianul Le Monde, referindu-se la accelerarea exporturilor produselor ruseşti.
„Prin eforturile ţării noastre, cu susţinerea prietenilor ruşi şi contribuţia prietenilor ucraineni, Iniţiativa exporturilor de cereale pe Marea Neagră a fost prelungită pentru încă două luni”, a declarat Recep Erdogan.
Turcia a intermediat negocierile privind Acordul cerealelor, care urma să expire joi dacă Moscova nu accepta prelungirea sa. Kremlinul formulase mai multe obiecţii, fiind nemulţumită de dificultăţile în exporturile de cereale şi fertilizatori din Rusia.
Autoritățile de la Kremlin afirmaseră, marţi, că rămân încă „multe întrebări fără răspuns” de rezolvat înainte de prelungirea acordului, care urma să expire joi seara.
Moscova afirmă că dacă exporturile de cereale ucrainene au putut fi reluate, exporturile de îngrăşăminte şi de produse alimentare ruseşti rămân blocate de obstacole legate de sancţiunile impuse Rusiei de ţările occidentale, după declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022.
Semnat anul trecut, în luna iulie, între Naţiunile Unite, Ucraina, Rusia şi Turcia, acordul a permis să fie exportate în ultimele zece luni peste 30 de milioane de tone de cereale ucrainene.