Turcia și Rusia poartă noi discuții în vederea deblocării exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră
Oficiali ai ministerului Apărării din Turcia s-au deplasat, miercuri, la Moscova pentru a purta noi discuţii în ceea ce privește reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Acestea au rămas blocate din cauza ofensivei pornită de Rusia în Ucraina.
Prin intermediul unui comunicat, ministerul Apărării rus a transmis că „părţile au discutat probleme legate de securitatea navelor comerciale şi exportul cerealelor din porturile ucrainene, precum şi despre abordări care să asigure siguranţa navigaţiei în Marea Neagră”.
O criză alimentară mondială ar putea fi generată în urma blocajului a milioane de tone de grâu în porturile ucrainene, din cauza atacului militar lansat de Rusia împotriva Ucrainei, la sfârşitul lunii februarie.
Oficialii de la Ankara încearcă să menţină relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kiev. În acest context, Turcia a propus să ajute la organizarea transportului de cereale, în baza unui plan al ONU, în care sunt implicate Rusia şi Ucraina.
Moscova susține că nu împiedică ieşirea de nave comerciale şi acuză Ucraina că a blocat complet transportul maritim prin minarea apelor de lângă porturile sale, potrivit Reuters.
De partea cealaltă, Kievul se teme de un atac maritim al Rusiei asupra coastei ucrainene de la Marea Neagră și acuză Rusia că şi-a însuşit recoltele din teritoriile ocupate. Temerile au apărut în contextul în care armata rusă ocupă deja o mare parte din sudul Ucrainei, inclusiv toată coasta Mării Azov.
Săptămână aceasta, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că decizia Moscovei de a bloca exportul a milioane de tone de cereale ucrainene este o „adevărată crimă de război”. Oficialul a cerut Rusiei să deblocheze porturile ucrainene, susținând că aceasta este o situație „de neconceput și nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame”.