Turcia nu scapă de coșmarul cutremurelor – deși numărul replicilor care s-au înregistrat după producerea celor două seisme din 6 februarie, cu magnitudinea de 7,8, respectiv 7,5 – s-ar ridica undeva la 13.000. Cu toate acestea, un nou val de cutremure a avut loc, sâmbătă noapte, în Turcia, o țară traumatizată de pierderile provocate de forța și intensitatea celor două seieme apocaliptice, produse acum aproximativ trei luni de zile. Cel mai mare cutremur produs sâmbătă a înregistrat magnitudinea de 4,5 și s-a produs la 72 km față de Provincia Kahramanmaraș, la ora 04:55.
Cutremurele produse în Turcia și Siria reprezintă „cea mai gravă catastrofă naturală din ultimul secol, din Europa”, potrivit organizației Mondiale a Sănătății. Seismele au distrus 214.000 de clădiri, unele înalte de 10 etaje, în 11 din cele 81 de provincii din Turcia.
Primul seism produs sâmbătă noaptea a avut loc la ora 00:01, la 68 km vest de Kahramanmaraș și 27 km nord-vest de Andirin, și a avut o magnitudine de 3,2 grade, conform emsc-csem.org.
Cel de-al doilea s-a produs la ora 00:29, și a avut o magnitudine de 3,1 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 72 km nord de Diyarbakır și 21 km vest-nord-vest de Lice.
Cel mai puternic cutremur a fost însă cel înregistrat la ora 01:55, și a avut o magnitudine de 4,5 pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la 72 km față de Provincia Kahramanmaraș
Cutremurele din 6 februarie din Turcia au deschis adevărate cutii ale Pandorei cu privire la calitatea construcțiilor și la materialele folosite. Sondajele de opinie arată, însă, că dezvoltatorii şi antreprenorii – ale căror clădiri s-au prăbuşit ca nişte castele de nisip – sunt consideraţi în primul rând responsabili pentru bilanţul grav.
Împotriva a 612 persoane implicate în construcţia acestor clădiri au fost iniţiate proceduri judiciare, a anunţat ministrul turc al justiţiei la sfârşitul lui februarie. Mai multe au fost arestate în timp ce încercau să fugă din ţară.
Pe 14 mai are loc primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, al doilea astfel de scrutin desfășurat prin vot direct după cel din 2018, urmare a modificării Constituției în 2017 care a introdus sistemul prezidențial.
Președintele Recep Tayyip Erdogan candidează pentru un al doilea mandat de cinci ani, fiind susținut de Alianța Poporului, formată din cinci partide, în frunte cu Partidul Dreptății și Dezvoltării (AKP, conservator islamist), aflat la putere fără întrerupere din 2002, cu principal aliat Partidul Mișcării Naționaliste (MHP, ultranaționalist) condus de Devlet Behceli.
La putere de douăzeci de ani şi candidat la propria succesiune, el face acum din reconstrucţia zonelor devastate principalul punct al campaniei. Cu toate acestea, alegerile de la 14 mai se anunţă cele mai periculoase pentru el din ultimele două decenii.
CITEȘTE ȘI:
CUTREMUR în TURCIA. Imaginile groazei, filmate cu drona în provincia de frontieră Hatay
INCREDIBIL: cutremurele de luni au „mutat” Turcia cu 3 metri spre sud-vest!