Grecia rămâne o destinație de vacanță preferată de turiștii români, dar și de zeci de milioane de oameni din întreaga lume, care anual aleg să îți petreacă acolo concediile, pentru istoria bogată a țării cu cele mai multe insule, pentru cultura distinctă și bucătăria delicioasă, dar și pentru peisajele sale de neegalat.
În ultima perioadă, mai mulți români ajunși în Grecia s-au plâns de faptul că au fost furați, în special în peninsula Halkidiki. În anii trecuți, astfel de cazuri au fost reclamate și în Thassos, Salonic și Atena.
Despre acest subiect, dar și despre cum arată Grecia anului 2024, am vorbit cu Dan Adrian Drăgan, reprezentantul comunității „Forum Thassos” și românul care de patru ani s-a stabilit în Grecia, ajutându-i pe turiștii români cu sfaturi și precizări importante pentru o călătorie reușită, dar mai ales în siguranță.
Dan Adrian Drăgan spune, în interviul acordat pentru Gândul, că în luna iunie, fluxul de turiști în Grecia a fost foarte mare și că se așteaptă ca 2024 să fie un an cel puțin la fel de bun ca 2023.
Reprezentantul comunității Forum Thassos susține că prețurile în Grecia au crescut anul acesta – așa cum se întâmplă peste tot în lume, în contextul actual, după o pandemie și declanșarea unor războaie -, însă nu atât de mult pe cât se vehiculează.
Românul care trăiește de mulți ani în Grecia îi sfătuiește pe cei care vor să își petreacă vacanța de vară pe litoralul elen să-și stabilească un buget clar, pentru a nu apărea surprize neplăcute și pentru a se putea bucura de vacanță la maximum.
În luna iunie, fluxul de turiști din Grecia a fost foarte mare și ne așteptăm să fie un an mai bun sau poate la fel de bun ca 2023. Este o Grecie în care, într-adevăr, prețurile sunt mai mari decât în perioada pandemiei, așa cum s-a întâmplat peste tot în lume. Au crescut prețurile la lucrurile de bază și, implicit, au crescut și costurile din spatele afacerilor. Repet, prețurile au crescut, dar nu atât de mult precum se vehiculează în presă.
Turiștii vor trebuie să aibă mai multă grijă la bugetul pe care îl au, raportat la costuri și la perioada de vacanța planificată. În rest, Grecia îi așteaptă cu aceleași peisaje frumoase, cu aceeași ospitalitate, cu mâncare bună, porții generoase, apă curată, așa cum i-a obișnuit de fiecare dată”, a precizat Dan Adrian Drăgan.
În ceea ce privesc cazurile de furt reclamate de unii turiști români, Dan Adrian Drăgan a explicat ce măsuri trebuie luate, dar și cum pot fi prevenite astfel de situații, care-ți pot da peste cap toate planurile de vacanță.
„Thassos, în special, și Grecia, în general, sunt, contrar aparențelor de moment, destinații sigure. Rata criminalității este scăzută, iar dacă undeva crește, trebuie ca autoritățile să știe acest lucru, astfel încât să redimensioneze efectivul de agenți, să facă operațiuni de filaj sau flagrant, să învețe și să prevadă modul de lucru și locul în care vor acționa.
Postările pe care le faceți aici (pe Forumul Thassos – n.r.) ajută de două ori. O dată, pe cei care cred că nu li se poate întâmpla lor și devin, în acest fel, mai precauți, preventiv. Sau îi poate «ajuta» pe hoții care vor afla că Thassos este o destinație facilă unde pot acționa, pentru că turiștii nu declară evenimentele pe motivul că «oricum nu se rezolvă nimic.»
Am explicat importanța declarării evenimentelor la poliție, nu doar pe Forum. Îmi pare rău pentru victime și îmi doresc să existe transparență și informații clare despre ce să nu facem și despre ce să facem în concediu, din acest punct de vedere, al furturilor. De asemenea, îmi doresc ca, din poziția în care sunt eu și Forum Thassos, să ajutăm autoritățile și să prevenim împreună apariția altor asemenea cazuri”, explica românul în 2023, pe Forum Thassos, despre o situație devenită motiv de îngrijorare și în 2024.
Dan Adrian Drăgan susține că cel mai important lucru este ca fiecare caz să fie raportat autorităților, pentru a se putea cere ajutorul poliției de pe continent și pentru a se acționa astfel mult mai temeinic în depistarea hoților.
Dacă nu vor exista plângeri depuse, nici poliția nu va ști că în locul respectiv sunt probleme de acest gen și nu va acționa așa cum trebuie pentru rezolvarea unor situații în care oamenii pierd, nu doar bunurile lor, ci și momentele frumoase și relaxante alături de familie.
„Au fost câteva cazuri destul de mediatizate în ultimii patru ani de când sunt eu mutat aici și observăm că majoritatea furturilor se întâmplă în Salonic, Atena sau Halkidiki. Am văzut anul trecut câteva și în Thassos. Sfatul meu pentru turiști este, în primul rând, să nu lase obiecte de valoare și bani în mașină.
Hoții au sistemele de bruiaj care afectează comunicarea între cheia originală și mașină. Autoturismul nu se mai armează, iar ei, imediat după ce tu ai plecat de lângă mașină, acționează și fură bunurile pe care le găsesc. De aceea, am zis că lucrul esențial este să nu fie lăsate în mașină obiecte de valoare. Apoi, este obligatoriu să fie anunțată imediat poliția, pentru a interveni cât mai repede în zona respectivă”, a explicat românul care locuiește în Thassos.
Potrivit unor informații de ultimă oră, mașina furată în peninsula Halkidiki a fost recuperată, fiind găsită abandonată pe o străduță în Pefkochori. Șoferița a avut cheia de rezervă a autoturismului, reușind să deschidă mașina.
„Postarea distribuită de pe Forum Grecia a ajuns la 357.000 conturi. Sunt extrem de mândru și fericit că proiectul acesta a reușit ce nu a reușit Poliția. Bravo echipă, bravo membri!”, a declarat Dan Adrian Drăgan, reprezentantul comunității Forum Thassos și Forum Grecia.
Reamintim că o femeie din România, care a mers cu familia în vacanță în Grecia, a reclamat recent că a rămas fără mașină, documente și bani. Hoții au intrat în vila în care erau cazați, au luat cheia mașinii și au furat-o din parcare, întreaga scenă fiind surprinsă de camerele de supraveghere din zonă.
În dimineața următoare, când s-a trezit, femeia a constatat că mașina dispăruse. Inițial, a crezut că este vorba despre o glumă pe care a făcut-o unul dintre prietenii familiei, însă ulterior a văzut imaginile surprinse de camerele de supraveghere și a observat că autoturismul a fost furat.
Imaginile au arătat că un bărbat cu o cagulă ar fi găsit o ușă deschisă la vila unde erau cazați, a luat de pe masă cheia de la mașină, a mers în parcare și a plecat cu tot cu autoturism și, implicit, cu bunurile care se aflau în acesta.
În aceeaşi penisulă grecească, altor două familii le-au fost furaţi bani şi bunuri din interiorul maşinii, când se aflau la plajă.
CITEȘTE ȘI: