Turiştii de pe litoral care IGNORĂ steagul roșu sunt ţinuţi pe mal cu poliţiști și amenzi. „Trebuie să intrăm dacă am venit la mare, nu?”

Publicat: 15 08. 2023, 22:57
Actualizat: 15 08. 2023, 23:22
Turiştii de pe litoral sunt ţinuţi la mal doar cu amenzi sau cu poliţia, pe vreme de steag roşu

Tot mai mulți turiști ignoră steagul roșu de pe litoral și se avântă în valuri înalte chiar și de doi metri. În consecință, șase oameni au murit înecaţi, în doar 24 de ore. Dar nici măcar acest lucru nu a reprezentat un avertisment pentru unii dintre turiști.

Mai mult, salvamarii… aproape că au dus lupte corp la corp, cu unii turişti. Când nu au mai făcut faţă, au chemat Poliţia ca să îi ţină pe mal, potrivit Observator TV.

„Ne confruntăm cu zeci de mii de probleme în fiecare zi. Mai ales când e furtună, mai ales când e steagul roşu arborat, degeaba le vorbim, ei tot nu înţeleg”, spune un salvamar.

Mulţi s-au aventurat în valurile care loveau violent ţărmul, iar salvamarii au alergat după turiştii care ignorau curenţii puternici.

„Ce să facem? Trebuie să intrăm dacă am venit la mare, nu?”, spune un turist.

Salvatorii s-au folosit şi de noua lege, care le permite să cheme poliţişti şi jandarmi în ajutor, dar chiar și așa unii tot au ignorat avertizările.

La Costineşti, oamenii ascultă de sfaturile salvamarilor, în general, nu intră în marea agitată şi stau doar la mal, dar mulţi au făcut-o și de teama amenzilor.

„Astăzi nu, nu am intrat în apă, nu ne-au dat voie salvamarii. Cu toate că eu aş fi intrat, dar nu s-a putut”, a spus o turistă.

Cine nu respectă indicaţiile salvamarilor plăteşte o amendă între 500 şi 1.000 de lei. Totuși, un tânăr a murit, ieri, înecat în această stațiune.

A dispărut în mare, azi-noapte, după ce a intrat în apă după ora 9 seara, când salvamarii nu mai erau pe plajă şi a înotat până a trecut de geamanduri.

Patru scafandri şi un echipaj în şalupă au încercat să îl găsească azi-noapte, dar în zadar. Trupul neînsufleţit a fost adus de valuri la ţărm abia dimineaţă.

„Intri în apă, consideri că poţi, dar în două secunde eşti la 40 de metri în larg, fără nicio şansă”, a declarat Nicu Serafim, şef salvamari Costineşti.

În cele 15 staţiuni de la malul mării sunt 440 de sectoare de plajă, dar nu fiecare are salvamari. Pe tot litoralul românesc sunt mai puţin de 300 de salvatori, potrivit sursei citate.

Iar acum, când sunt 200.000 de turişti la mare, înseamnă că un salvamar trebuie să aibă grijă de aproape 700 de oameni.

FOTO – captură video: Observator TV