Se spune că la pomul lăudat nu trebuie să te duci cu sacul. Cam asta este și concluzia multor turiști străini care vin în România și includ pe agenda lor de vacanță și o vizită la Palatul Parlamentului. În recenziile de pe site-urile de specialitate, nu puțini sunt cei care se arată dezamăgiți de cum se desfășoară turul impresionantei clădiri și se plâng că biletele costă prea mult.
După o perioadă lungă de restricții din pandemia de COVID-19, odată ce s-a dat undă verde la călătorii, turiștii din toată lumea au profitat din plin de libertatea de mișcare.
Practic, anul 2022 a fost unul record în toată Europa pentru turism, deși tarifele pentru cazare și transport au crescut. Conform statisticilor, unii români au plecat, pe parcursul anului 2022, chiar și în două-trei vacanțe în afara țării, unde au cheltuit sume record, peste 7 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.
În acest timp, turiștii străini nu s-au înghesuit să ne viziteze țara. Chiar dacă în 2022, numărul lor aproape că s-a dublat față de 2021, a fost cu 40% mai mic decât în 2019, arată datele furnizate, la începutul acestui an, de Institutul Național de Statistică. Mai mult decât atât, după ce vin o dată în România, nu toți au cuvinte de laudă în ceea ce privește atracțiile turistice.
Punctele cheie pe care turismul românesc, și așa destul de plăpând, mizează nu îi încântă așa de mult pe cei care sunt curioși să ne cunoască țara prin prisma monumentelor de larg interes. De pildă, Palatul Parlamentului, a treia clădire ca mărime din lume – după Surat Diamond Bourse, din India, cel mai mare centru de tranzacționare a diamantelor din lume, și Pentagon -, îi lasă indiferenți pe unii turiști.
Deși construcția îi impresionează prin grandoare și interiorul fastuos, atât cât le este permis vizitatorilor să vadă din el, unii turiști sunt dezamăgiți de modul în care se organizează turul clădirii de către ghizi. Aceștia reclamă, printre altele, faptul că informațiile pe care le primesc în timpul turului despre istoria clădirii, dar și perioada comunistă a țării sunt prea sumare. Pe de altă parte, sunt și persoane nemulțumite că una plătesc și alta primesc.
”Am cumpărat bilete pentru mine și pentru încă cinci persoane, toate din Italia, toate pentru prima dată în România. Voiam să le impresionez cât mai plăcut cu vizita la Parlament, însă când am ajuns la biroul de informații, am înțeles că puteam vizita doar Senatul, deși biletele erau cumpărate clar pentru Parlament. Vizita la Senat a fost OK, dar nu era ceea ce dorisem inițial, m-am simțit păcălită”, a scris o italiancă pe un site cu recomandări de călătorie.
”Este unul dintre cele mai plictisitoare tururi pe care le-am făcut. Fără glumă, mai bine faceți înconjurul clădirii. O să fie o experiență mult mai interesantă”, este recomandarea unei turiste din Franța.
”Un ghid destul de puțin inspirat, care ne-a vorbim în special de lucruri evidente, pe care puteam să le vedem și noi. Ar fi putut să ne vorbească mai mult despre istoria României, să ne spună de ce și cum a fost construită clădirea. De ce să cumperi bilete de pe site, când le puteți cumpăra singuri de la intrare la un preț mult mai mic?”, scrie un alt turist străin.
”Teribil! 50 de persoane și un singur ghid, care vorbea prost engleza. Confuz și neclar, pe scurt”, este părerea unui vizitator din Olanda.
Unii turiști consideră că prețul biletului de intrare, pe care l-au achiziționat prin agenții de turism, care pleacă de la 21,90 euro și ajunge la 27,88 euro de persoană (cu ridicare de la hotel), este prea mare raportat la ce primesc în schimb.
”La intrare, prețul biletului, care include și ghidul turistic, este la jumătate față de cel pe care ni l-a cerut ghidul nostru. Ne-a adus în fața Parlamentului, a cumpărat un bilet la preț oficial și ne-a lăsat cu ghidul Parlamentului”, își relatează experiența un francez.
”Nu e mare lucru de văzut. O să vă arate 3-4 camere și asta e tot. Gălăgia din Parlament e deranjantă, deoarece este multă lume care se plimbă printre turiști, în timp ce ghidul încearcă să vă explice și e foarte greu să îl auzi. Vizita durează în jur de 30 de minute”, a scris un alt francez.
”Este una dintre cele mai mari și mai impunătoare clădiri administrative din lume, iar ceea ce vizitați este holul de la intrare și trei sau patru camere. Nu vezi nimic special. Nu compensează prețul biletului. Nu-l recomand deloc, decât dacă ești un pasionat”, este recenzia lăsată de un turist din Portugalia, pe un site cu recomandări de călătorie.
Alți turiști străini se simt păcăliți odată ce ajung la casa de bilete și văd că au plătit un preț dublu la agenții față de cât costă un bilet de intrare dacă l-ar fi cumpărat direct de la Palatul Parlamentului, respectiv 60 de lei.
”Escrocherie! Palatul are propriul său ghid turistic și nu există cale rapidă de a intra. Puteți pur și simplu să cumpărați un bilet la recepție”, spune, la rândul ei, o turistă din Franța.
”Am crezut că vom plăti o vizită cu ghid personal al acestei clădiri. În loc de asta, plătiți 40 de dolari pentru ca cineva să vă însoțească 400 de pași, de la punctul de întâlnire până la intrare, să cumpere bilet și să vă alăturați celor care au făcut rezervare și au plătit 20 de dolari (pentru două bilete). Deci, efectiv plătiți 20 de dolari pentru ca ”ghidul” să meargă cu voi 400 de pași. Faceți-vă singuri rezervarea, ca să economisiți bani!”, este sugestia unui alt turist străin.
Sunt și turiști care spun fără menajamente că vizitarea acestui punct turistic este doar o risipă de bani.
”A fost o pierdere de bani. Am crezut că ghidul ne va ghida, dar a venit, a cumpărat bilete (puteam să fac asta și eu), ne-a dat câteva explicații despre loc și apoi a plecat”, a povestit o turistă din Marea Britanie.
Străinii care vizitează Palatul Parlamentului au criticat și faptul că nu există indicatoare care să arate cum se poate ajunge la intrarea pentru vizitatori, astfel încât sunt nevoiți să înconjoare întreaga clădire până o găsesc.
”Nu există indicatoare pentru turiști cu indicații despre cum poți să ajungi la casa de bilete”, a notat un alt turist străin.
”Experiență teribilă. A trebuit să ocolim trei intrări ca să o găsim pe a noastră. Lipsesc detalii la cumpărarea biletului. Aici vorbim de „parlament” în general, dar cu acest bilet, accesul nostru a fost permis doar la Senat. Acest lucru nu este specificat. Locul este frumos, dar a fost obositor să ne dăm seama care era intrarea noastră. Noroc că nu aveam copii și nu ploua, altfel ar fi fost imposibil să găsim intrarea”, și-a spus părerea o altă turistă, din Italia.
”Nu am putut găsi punctul de întâlnire, așa că am ratat turul. M-am dus la intrarea în palat, dar era în altă parte, totul foarte confuz. Sunt foarte dezamăgit”, a scris un alt britanic.
Pe lângă toate aceste observații, vizitatorii din străinătate au remarcat și lipsa de politețe a angajaților care asigură securitatea clădirii.
”Personalul de securitate din interiorul palatului este total necoordonat și nepoliticos”, apreciază și un turist din Germania.
O australiancă are o nemulțumire ieșită din tipare, legată de toaletele instituției.
”A costat 4 miliarde de dolari, dar nu poți arunca hârtia igienică în toaletă. Construit la sfârșitul anilor 1980, 12 ani de muncă, 700 de arhitecți, 20.000 de muncitori, dar toalete ineficiente. Ca o țară din lumea a treia… Da, manopera este rafinată, clădirea este mare și grandioasă, dar ce risipă de bani nebunească atunci când te uiți în jur, la orașul în declin București!”, a scris aceasta, pe un site de specialitate.
La casa de bilete a Palatului Parlamentului, prețul unui bilet de intrare este de 60 de lei.
Studenții (cu vârsta între 19 și 26 de ani, cu carnet de student vizat) plătesc doar 30 de lei, iar copiii (cu vârsta între 7 și 18 ani), 20 de lei.
În acești bani, turiștii au acces în holul de onoare, sala de muzică, cea mai mare sală de bal din Europa, camera roz și balconul palatului, cu vedere de ansamblu asupra Bulevardului Unirii.
CITEȘTE ȘI:
Preparatul din România care i-a UIMIT pe turiștii străini. Au rămas fără cuvinte! „Este incredibil”