Ucraina a informat SUA că intenționează să-l înlocuiască pe generalul Zalujnîi, spun surse citate de presa americană. REACȚIA Casei Albe
Guvernul ucrainean a informat Casa Albă că președintele Volodimir Zelenski a luat decizia de a face cea mai importantă remaniere din timpul războiului, concedierea generalului Valeri Zalujnîi, comandantul militar principal, au declarat surse din administrația prezidențială pentru Washington Post.
Aceste persoane, vorbind sub protecția anonimatului, au spus că oficialii de la Casa Albă nu au susținut sau au fost împotriva acestei decizii importante, dar au recunoscut că este alegerea suverană a președintelui.
Încă nu a fost emis un decret oficial de către Zelenski care să anunțe destituirea lui Zalujnîi. De asemenea, nu este clar când va avea loc acest lucru. Anunțul pregătit către Washington demonstrează poziția semnificativă an SUA ca principalul susținător militar și politic al Ucrainei.
În timp ce armata ucraineană se luptă să oprească avansarea forțelor rusești, plecarea lui Zalujnîi, una dintre figurile cele mai cunoscute din țară, ar putea afecta moralul trupelor și zdruncina încrederea donatorilor occidentali. În timp ce războiul intră în al treilea an, el și Zelenski au avut probleme din cauza strategiilor lor diferite pentru a depăși eșecurile de pe câmpul de luptă.
Cu toate acestea, orice efort al Statelor Unite de a contesta o decizie a lui Zelenski ar putea fi privit ca o influență excesivă.
Steven Pifer, un expert în Europa de Est la Universitatea Stanford și fost ambasador american în Ucraina, a declarat: „Percepția de divizare la vârful Kievului nu este de ajutor pentru Ucraina, dar guvernul american nu ar trebui să se încurce în ea”.
Președintele Centrului pentru analiza politicilor europene, Alina Polyakova, a susținut că Zelenski ar trebui să fie responsabil direct pentru această decizie, precum și pentru potențialele consecințe.
Zelenski ar putea decide să amâne luarea unei decizii pe termen nelimitat, dar oameni care sunt familiarizați cu gândurile sale spun că este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple.
Neîncrederea dintre Zelenski și Zalujnîi a crescut de-a lungul timpului
Neîncrederea dintre Zelenski și Zalujnîi a crescut de-a lungul timpului, în principal din cauza suspiciunilor președintelui că Zalujnîi are obiective politice și din cauza diferențelor lor cu privire la probleme militare importante, cum ar fi cererea generalului de a mobiliza aproximativ 500.000 de noi soldați.
Persoane familiare cu discuția au spus că Zalujnîi, în timpul unei întâlniri tensionate de luni, a susținut că noii recruți erau necesari pentru an obține câștiguri pe câmpul de luptă în fața forței de trupe superioare a Rusiei. El a menționat, de asemenea, că Ucraina ar trebui să se pregătească pentru pierderile de personal, care se așteaptă să fie similare cu cele din anul trecut.
Zelenski a refuzat recrutarea unui număr atât de mare de soldați, din cauza faptului că Ucraina nu are fondurile necesare pentru a-i plăti fără a crește semnificativ taxele pentru populația sa. O astfel de recrutare agresivă ar fi, de asemenea, politic nepopulară.
O persoană apropiată lui Zelenski a spus: „Președintele nu crede că această mobilizare în masă a bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani este de dorit sau justificată în acest moment”.
Un oficial ucrainean de rang înalt a spus că Zelenski i-a spus lui Zalujnîi că va fi demis în timpul întâlnirii.
Luni, Serhiy Nykyforov, purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, a negat că președintele l-a concediat pe Zalujnîi. Cu toate acestea, de atunci nu a mai fost contactat pentru a face declarații.
Joi, Zalujnîi a publicat un articol pe site-ul CNN în care a susținut că guvernul ucrainean nu a mobilizat suficiente soldați și a cerut ca puterea militară a țării să fie îmbunătățită.
Găsirea unui înlocuitor pentru Zalujnîi este o mare provocare
Generalul-locotenent Kyrylo Budanov, care este șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, este considerat un candidat potențial. În loc să fie comandant militar, acesta, în vârstă de 38 de ani, are o experiență în forțele speciale. Numirea sa ar putea indica o tranziție către tactici asimetrice, cum ar fi loviturile cu drone în interiorul teritoriului rusesc, într-un război ale cărui fronturi au rămas în mare parte statice în ultimul an.
O persoană care este familiarizată cu problema a spus că, cu toate acestea, nu este clar dacă își dorește postul.
Oleksandr Syrsky, care este în prezent comandantul forțelor terestre, este o altă opțiune. În vârstă de 58 de ani, i s-a atribuit conducerea apărării Kievului în prima lună a războiului și, în toamna anului 2022, a planificat o contraofensivă de succes în regiunea nord-estică Harkov.