Ucraina, ”afacerea neterminată” a lui Vladimir Putin
Există o îngrijorare crescândă, în momentul de față, analiștii politici avertizând că un scenariu în care Rusia invadează Ucraina nu poate părea de domeniul absurdului. E drept, atunci când se vorbește despre ”certitudini”, din acest punct de vedere nimic nu este sigur, însă semnalele de alarmă se înmulțesc și nu pot fi tratate cu superficialitate.
După ce președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a acuzat Rusia că pregătește o lovitură de stat, în timp ce trupele ruse se adună lângă granița țării, liderii occidentali încearcă să anticipeze care va fi următoarea mutare a lui Vladimir Putin.
”Nu știm care sunt intențiile președintelui Putin, dar știm ce s-a întâmplat în trecut. Cunoaștem jocul de a încerca să cităm o provocare iluzorie din Ucraina sau din orice altă țară și apoi să folosim asta ca o scuză pentru a face ceea ce Rusia intenționează să facă tot timpul”, a declarat, recent, secretarul de stat Antony Blinken, potrivit Business Insider.
”Avem provocări nu numai din partea Federației Ruse și oposibilă escaladare (n.red. – a tensiunii) — avem provocări interne mari. Am primit informații că în țara noastră va avea loc o lovitură de stat în perioada 1-2 decembrie”
Vladimir Zelenskiy, președintele Ucrainei
O eventuală incursiune militară rusă în Ucraina stârnește fiori în cancelariile occidentale
În contrapartidă, Dmitri Peskov – purtătorul de cuvânt al Kremlinului – a negat că guvernul rus ar fi fost implicat într-un astfel de plan împotriva Ucrainei.
”Rusia nu se angajează niciodată în astfel de lucruri. Nu au existat niciodată astfel de planuri”, a spus Peskov, conform The Washington Post.
Rusia a acuzat, în ultima perioadă, atât SUA, cât și NATO și UE, că încearcă să câștige teren profitând de Ucraina. Pe de altă parte, foști diplomați, foști oficiali și experți americani sunt de părere că o incursiune militară rusă în Ucraina este o variantă care ar trebuie luată în calcul într-un viitor apropiat, cu atât mai mult cu cât Kremlinul are un avantaj semnificativ față de SUA și NATO într-un moment în care multe țări occidentale sunt afectate de probleme interne și de pandemia de coronavirus.
”Există un risc major de activitate militară rusă în Ucraina, în următoarele câteva luni. Toate semnele indică o creștere majoră a capacității militare. Retorica Moscovei, în acest moment, este menită să intensifice tensiunile, în timp ce vina este pusă pe umerii SUA și NATO pentru orice posibilă escaladare”, a avertizat și Ivo Daalder, ambasadorul SUA la NATO din 2009 până în 2013, potrivit aceleiași surse.
SUA au oferit Ucrainei peste 2,5 miliarde de dolari în asistență de securitate, începând cu anul 2014, dar este extrem de puțin probabil ca trupe americane să spijine Ucraina, chiar dacă Rusia ar invada țara și ar transforma un scenariu sceptic într-o realitate nedorită.
”Dacă Rusia invadează Ucraina, NATO nu va întreprinde acțiuni militare directe”
Steven Pifer, ambasadorul SUA în Ucraina din 1998 până în 2000, susține, totuși, că o incursiune militară rusă în Ucraina este puțin probabilă, și asta fiindcă ar exista repercusiuni serioase și nedorite la Kremlin.
- Izolare politică
- Izolare economică
- Militare ruși decedați, ceea ce ar știrbi popularitatea lui Vladimir Putin
”Dacă Rusia invadează Ucraina, NATO nu va întreprinde acțiuni militare directe împotriva Rusiei. Dar probabil că veți vedea mai multe livrări de arme de către membrii NATO individuali către Ucraina, iar Alianța, în ansamblu, va deveni și mai serioasă în ceea ce privește consolidarea poziției sale de descurajare și apărare împotriva Rusiei”, a precizat Steven Pifer.
În fața unor astfel de acuzații, Kremlinul a negat orice plan de invadare a Ucrainei. Vladimir Putin a dat vina pe NATO pentru toată această dinamică extrem de controversată a evenimentelor.
Putin a repetat, de altfel, că Occidentul nu ia în serios ”liniile roșii” trasate de Rusia.
”Ne exprimăm, în mod constant, îngrijorarea cu privire la acest lucru, vorbim despre linii roșii, dar înțelegem că partenerii noștri au o atitudine superficială față de toate avertismentele noastre”, a declarat Vladimir Putin.
Citește și:
- Ministrul rus de Externe a descoperit ”vinovații” în criza migranților: ”Provine din politica pe care țările NATO și UE o duc în Orientul Mijlociu și Africa de Nord de ani de zile”
- Acuzată că ”orchestrează” criza migranților, Moscova mută și se declară amenințată de SUA: ”Vor să înființeze un grup multinațional de forțe armate în imediata apropiere a graniței cu Rusia”
- Ministerul Apărării din Ucraina: ”Federaţia Rusă menţine tensiunile în regiune şi presiunea politică” / Dmitri Peskov: ”Știri false, ieftine”
- Două nave militare americane în Marea Neagră. Vladimir Putin, în timpul exercițiilor armatei ruse: ”Putem să le vedem prin cătarea sistemului de apărare”