Ucraina descoperă cea mai mare groapă comună care datează „din epoca Stalin”
Un mormânt comun a fost descoperit în Ucraina, dezvăluind oasele a aproximativ 5.000 până la 8.000 de oameni. Situl, despre care se crede că datează de la sfârșitul anilor 1930, a fost descoperit în timpul lucrărilor pentru extinderea unui aeroport.
Istoricii consideră că oasele aparțin victimelor Marii Terori a lui Stalin din 1937 până în 1939. Au fost probabil executate de unitatea secretă a poliției NKVD a lui Stalin, deși crimele și identitatea lor rămân necunoscute, potrivit BBC.
Sergiy Gutsalyuk, șeful filialei regionale a Institutului Național de Memorie, a declarat pentru agenția de știri Agence France-Presse (AFP) că numărul victimelor poate crește pe măsură ce săpăturile continuă.
Rămășițele au fost descoperite după începerea lucrărilor de explorare ca parte a planurilor de extindere a teritoriului aeroportului.
Mormintele comune au fost descoperite în zonă, în anii precedenți.
Un faimos mormânt comun descoperit în țară este situl memorial istoric național al mormintelor Bykivnia de la periferia orașului Kiev. Situl a fost descoperit în anii 1990 și se estimează că există între zeci și sute de mii de cadavre îngropate acolo.
Istoricii estimează că între 950.000 și 1.2 milioane de oameni au murit ca urmare a Marii Terori. Se estimează că sute de mii au murit în Ucraina.
Milioane de ucraineni au fost, de asemenea, uciși în timpul Holodomorului, sau „foametei de teroare”, care a durat între 1932 și 1933 și este considerat un genocid orchestrat de Stalin.
Gutsalyuk a declarat că ar fi imposibil să se identifice victimele, deoarece documentele din acea epocă sunt clasificate și păstrate la Moscova.
„Aceste documente nu ne vor fi predate niciodată sub actualul guvern din Rusia”, a spus el.
Cele două națiuni fost-sovietice sunt angajate în prezent în războiul ruso-ucrainean care a început în 2014 ca urmare a anexării rusești a Crimeii de la Ucraina și sprijinului rus al separatiștilor înarmați din estul Ucrainei.