Prima pagină » Actualitate » Ucraina este „complet dependentă” de importurile de combustibil după ce cea mai mare rafinărie de petrol a fost distrusă, afirmă președintele unui grup industrial

Ucraina este „complet dependentă” de importurile de combustibil după ce cea mai mare rafinărie de petrol a fost distrusă, afirmă președintele unui grup industrial

Ucraina este

Ucraina se află într-o stare de „șoc al prețului combustibilului” și este acum „complet dependentă” de importurile de combustibil, după ce cea mai mare rafinărie de petrol din Kremenchuk a fost distrusă luna trecută de rachete rusești, a declarat Andrii Zakrevski, președintele Asociației Petrolului și Gazului din Ucraina.

„Acum suntem complet dependenți de importurile de combustibil. Lanțurile de aprovizionare feroviară au fost, de asemenea, sub presiune. Există cozi uriașe la granițe”, a spus Zakrevski.

El a precizat că războiul a redus consumul național cu 30-40%, dar încă mai lipsesc patru-cinci milioane de tone de combustibil pe an. El a spus că înainte de război, 75% din tot combustibilul provenea din Belarus.

„Acum ne aflăm într-o situație de șoc al prețurilor. Pentru a îmbunătăți cu adevărat situația cu penuria de combustibil trebuie să  să creștem producția de petrol”, a declarat Zakrevski, potrivit CNN.

Zakrevski a spus că țara trebuie să „construiască conducte din porturile Mării Baltice către Ucraina”, dar „există multe dificultăți”.

Prețul petrolului a urcat la 122,80 de dolari barilul

Cotaţia barilului de ţiţei a crescut marţi după ce statele membre UE au ajuns la un acord privind interzicerea majorităţii importurilor de ţiţei din Rusia, ceea ce a alimentat îngrijorările referitoare la o perturbare a unei pieţe care este deja supusă la presiuni pe fondul creşterii cererii de combustibil înaintea sezonului vacanţelor estivale, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna iulie a crescut cu 1,13 dolari, până la 122,80 dolari, cea mai ridicată valoare din ultimele două luni. În ceea ce priveşte contractul cu livrare în luna august, acesta a crescut cu 1,34 dolari, până la 118,94 dolari.

Liderii Uniunii Europene au căzut de acord, în principiu, pentru a reduce cu 90% importurile de petrol din Rusia până la finele lui 2022, după ce au reuşit să elimine opoziţia Ungariei faţă de cele mai dure sancţiuni impuse Moscovei de la debutul invadării Ucrainei.

„Cu siguranţă asta va duce la creşterea preţului petrolului, venind în contextul tensiunilor pe partea de aprovizionare. Preţul ţiţeiului se îndreaptă acum spre maximele atinse în luna martie”, susţine Tina Teng, analist la CMC Markets

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și