UPDATE | Ucraina stabilește o nouă rută a cerealelor, prin apele teritoriale ale României: ”O minimizare a riscurilor”
Rusia s-a retras din Iniţiativa pentru cereale de la Marea Neagră, iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că țara sa reziliază unilateral acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, susținând că solicitările Moscovei nu au fost respectate.
UPDATE 19.00
Ucraina a informat Organizaţia Internaţională pentru Transport Maritim, printr-o scrisoare oficială, că stabileşte o rută temporară de transport maritim, transmite Reuters.
„Scopul său este de a facilita deblocarea transporturilor maritime internaţionale în partea de nord-vest a Mării Negre”, informează Vasil Şkurakov, ministrul interimar al comunităţilor, teritoriilor şi dezvoltării infrastructurii din Ucraina, conform sursei citate.
Ucraina precizează în scrisoare că ruta suplimentară de trafic pe care o stabileşte duce către apele teritoriale şi zona economică maritimă exclusivă a României.
Știrea inițială
Într-un astfel de context, Vasil Bodnar – ambasadorul Ucrainei în Turcia – a declarat la televiziunea ucraineană că este avut în vedere un „culoar pentru cereale” prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei.
După ce a anunțat că acordul a fost denunțat unilateral de Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a transmis și nemulțumirea Moscovei.
”Acordurile de la Marea Neagră încetează, astăzi, să mai fie în vigoare. Aşa cum a spus mai devreme preşedintele Federaţiei Ruse, acordul expiră la 17 iulie. Din păcate, partea care priveşte Rusia din acest acord de la Marea Neagră nu a fost îndeplinită până acum. Prin urmare, acesta este denunţat”, a spus Dmitri Peskov. (mai multe detalii AICI)
Vasil Bodnar: ”Asta înseamnă că vor trage în porturi, infrastructură şi, eventual, nave”
Ambasadorul Ucrainei în Turcia a tras și un semnal de alarmă, spunând că – prin denunțarea acestui acord – Rusia nu mai garantează securitatea, ceea ce înseamnă că ar putea fi atacată infrastrucvtura Ucrainei și chiar navele.
”Rusia, după ce s-a retras din acord, a declarat că nu garantează securitatea. Şi asta înseamnă că vor trage în porturi, infrastructură şi, eventual, nave. Acesta este riscul. Avem şi oportunităţi de a atrage nave şi companiile care sunt gata să furnizeze aceste nave pentru transportul cerealelor.
Din punctul nostru de vedere, acest lucru poate fi implementat chiar şi fără a folosi această rută care a fost deja agreată, însă prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei. Este, de asemenea, posibilă o opţiune de minimizare a riscurilor”, a mai declarat declarat ambasadorul Vasil Bodnar.
Sursa foto – Twitter
Citește și:
ULTIMA ORĂ | Oleg Horjan, liderul opoziției din Transnistria, ucis în propria locuință