Prima pagină » Actualitate » Ucraina sfătuiește companiile aeriene să evite să zboare deasupra Mării Negre din cauza exercițiilor militare navale ale Rusiei

Ucraina sfătuiește companiile aeriene să evite să zboare deasupra Mării Negre din cauza exercițiilor militare navale ale Rusiei

Ucraina sfătuiește companiile aeriene să evite să zboare deasupra Mării Negre din cauza exercițiilor militare navale ale Rusiei

Ucraina sfătuiește companiile aeriene să evite să zboare deasupra apelor deschise ale Mării Negre de luni până sâmbătă, din cauza exerciţiilor militare navale ruseşti care au loc acolo, transmite Reuters.

Peste 30 de nave ruseşti au început exerciţii de antrenament militar în apropierea peninsulei Crimeea, ca parte a unor exerciţii navale mai ample.

„Începând de luni, companiile aeriene sunt sfătuite să nu zboare deasupra acestei zone şi să planifice din timp rutele optime, ţinând cont de situaţia actuală”, a precizat duminică serviciul public ucrainean de trafic aerian. Spaţiul aerian deasupra teritoriului Ucrainei a rămas deschis.

Tot duminică, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că Ucraina nu vede rostul închiderii spaţiului său aerian ca răspuns la acumularea de trupe de către Moscova.

Compania aeriană olandeză KLM, parte a Air France, a anunţat că nu va mai zbura spre Ucraina, iar compania germană Lufthansa a declarat că ia în considerare suspendarea zborurilor deasupra teritoriului ucrainean.

Amintim că, în 2014, avionul Malaysia Airlines MH17, pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, zbura deasupra Ucrainei când a dispărut de pe radar. La bord se aflau un total de 283 de pasageri, inclusiv 80 de copii, si 15 membri ai echipajului. Avionul s-a prăbușit după ce a fost lovit de o rachetă Buk de fabricație rusă deasupra estului Ucrainei, potrivit anchetei Comitetului Olandez pentru Siguranță (DSB), scrie BBC.

Echipa comună de investigație (JIT) condusă de Olanda a concluzionat în mai 2018 că sistemul de rachete aparține unei brigăzi ruse, iar Australia și Olanda au anunțat că Rusia este responsabilă pentru doborârea aeronavei. Apoi, în iunie 2019, JIT a emis mandate internaționale de arestare pentru patru bărbați care ar fi fost implicați în transportarea rachetei în zona din estul Ucrainei.

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității din București, cu o experiență în domeniile internațional și eveniment. S-a alăturat echipei Gândul în 2021. vezi toate articolele

Citește și