Ucraineanul acuzat de cumpărare de influență a ajuns la un ACORD cu procurorii DNA. Inculpatul și-a recunoscut fapta

Publicat: 19 07. 2024, 16:38
Actualizat: 19 07. 2024, 18:36

Ucraineanul arestat la Constanța, la începutul lunii iunie, pentru cumpărare de influență, a ajuns la un acord cu procurorii DNA. Bărbatul și-a recunoscut fapta în fața autorităților. 

Bărbatul de origine ucraineană care, la începutul lunii iunie, a fost arestat preventiv, pentru cumpărare de influență, a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, se arată într-un comunicat al instituției.

Dosarul de urmărire penală și acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost trimis la Tribunalul Constanţa. Procurorii au propus și confiscarea sumei de 20.000 de dolari.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 90 de zile, în cadrul Serviciului Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei orașului Năvodari sau Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Constanța, cu propunerea de a-i fi confiscată suma de 20.000 USD folosită la comiterea infracțiunii.

În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție, al Gărzii de Coastă, și de sprijinul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud Agigea și a Biroului Vamal de Frontieră Constanța„, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, în cursul lunii mai 2024, ucraineanul ar fi promis, în mai multe rânduri, unei persoane suma totală de 90.000 USD pentru ca aceasta să-și exercite influența pe care ar fi pretins că o are asupra funcționarilor cu atribuții de control din cadrul a două birouri vamale din județul Constanța și că-i va determina pe aceștia să permită intrarea pe teritoriul României a 4 (patru) containere ce conțineau replici (cel puțin 990 de cutii/container) ale unor branduri renumite de încălțăminte (inculpatul ar fi promis să remită pentru 3 (trei) dintre containere suma de 20.000 USD/container, iar pentru cel de-al patrulea, suma de 30.000 USD).

„În contextul de mai sus, la data de 31 mai 2024, inculpatul i-ar fi remis persoanei respective suma de 20.000 USD (în legătură îndeplinirea formalităților vamale doar pentru unul dintre containere), ocazie cu care procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.”, a anunțat, la acea vreme, DNA Constanța.

CITEȘTE ȘI:

Percheziții DNA la compania Romelectro, controlată de un partener al lui Liviu Dragnea. Ce caută procurorii

Coruperea funcționarilor publici STRĂINI, o nouă infracțiune în legislația României. Proiectul adoptat în Guvern merge în Parlament

,,Baronul Lamborghini”, din nou la DNA. Iulian Dumitrescu: ,,Florian Coldea NU se află în spatele dosarului meu”