UE aprobă făina de greieri, dar românii consumă insecte de zeci de ani. Ce este ADITIVUL E 120

Publicat: 17 04. 2023, 14:45
UE aprobă făina de greieri, dar românii consumă insecte de zeci de ani / Sursa FOTO: culturavegana.com

Comisia Europeană a autorizat comercializarea a două insecte ca alimente pentru populație, o decizie care a stârnit dezbateri aprinse în mai multe țări europene.

Mulți susțin că nu vor să mănânce așa ceva, dar în România se consumă insecte de zeci de ani și puțini au habar de asta.

Marcel Ciolacu: „Protejăm produsele tradiționale românești!”

Însuși liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a lăudat, de curând, că a depus un proiect de lege prin care interzice utilizarea făinii de insecte.

Protejăm produsele tradiționale românești! Am depus proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale. Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi!

În plus, toate produsele alimentare care vin din import și conțin ingrediente obținute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. Oamenii trebuie să știe ce cumpără, iar eticheta să fie clară și să conțină informații complete cu privire la aceste produse.

Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali și a produselor și mâncării tradiționale românești”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu.

Ce mănâncă românii: aditiv E 120 sau carminul de coșenilă

În teorie, discursul politic sună bine, însă realitatea este că românii, ca și alți europeni, de altfel, consumă făină de insecte de ani de zile, informează Antena 3. Iar mulți habar nu au ori, dacă știu, aleg să ignore acest lucru.

Vorbim despre carmin, un colorant alimentar natural, de origine animală. Acesta conferă produselor o culoare roșie și este utilizat pe scară largă în industria alimentară.

Potrivit InfoCons, Aditivul alimentar E 120 face parte din categoria coloranților naturali de origine animală și se poate folosi singur sau în combinație cu alți coloranți.

Carminul de coșenilă se găsește în corpul insectei (femelă) Dactylopius Coccus Costa. Aceasta insectă trăiește  pe anumite specii de cactus. Acidul carminic reprezintă colorantul de bază, acesta este în concentrație de 10% raportat la corpul uscat al insectei.

Cum se obține colorantul E 120 ?

E 120 este un colorant roșu, scump, neconvenabil pentru vegetarieni, fiind extras din pulberea obținută prin zdrobirea corpului insectei Dactylopius Coccus.

Omorârea insectei se face prin imersarea sa în apă fierbinte și uscarea la lumină solară sau prin tratarea cu abur şi uscarea în cuptor. Din extractul apos (alcool-apă) sau alcoolic este precipitat acidul carminic (coşenila), care este legat de ionul de aluminiu, rezultând un chelat hidratat al acestuia (conform structurii date).

Acest compus complex este insolubil şi se prezintă sub forma unui lac denumit carmin.

Insectele trebuie să fie uscate până la aproximativ 30% din greutatea lor inițială înainte de a putea fi depozitate fără să se descompună. Este nevoie de aproximativ 155.000 de insecte pentru a face un kilogram de coșenila.

Care sunt alimentele ce conțin aditivul alimentar E 120 ?

Aditivul alimentar E 120 poate fi utilizat în următoarele produse alimentare:

  • Brânză maturată;
  • Brânză topită;
  • Fructe și legume prelucrate/uscate;
  • Fructe și legume în oțet, ulei, sau saramură;
  • Fructe și legume conservate în cutii/borcane;
  • Preparate din fructe și legume, cu excepția compoturilor;
  • Gemuri, jeleuri și marmelade și piure de castane îndulcit, după cum sunt definite în Directiva 2001/113/CE;
  • Paste tartinabile din fructe și legume;
  • Cereale pentru micul dejun;
  • Preparate din carne, după cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr 853/2004;
  • Carne prelucrată, netratată termic;
  • Carne prelucrată, tratată termic;
  • Membrane, învelișuri și decorațiuni pentru carne;
  • Pește și produse de pescărie prelucrate, inclusiv moluște și crustacee;
  • Vinuri aromatizate;
  • Băuturi aromatizate pe bază de vin.

Efecte secundare în consumul de aditiv E 120

Carminul și extractul de coșenilă pot fi utilizate în siguranță pentru colorarea alimentelor, în general, în cantități conforme cu bunele practici de fabricație.

O serie de studii de mutagenitate efectuate cu acid carminic au arătat că acest aditiv nu are potențial mutagen. Pe baza rezultatelor obținute, care includ studii in vitro, grupul EFSA a concluzionat faptul că acidul carminic nu este genotoxic.

Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 5 mg/kg corp.

Aditivul E 120 este utilizat singur sau în combinație cu alți aditivi.

Importanța aditivului E 120

Aditivul alimentar E 120 este necesar pentru restabilirea culorii inițiale a produselor alimentare.

Culoarea produselor alimentare se poate modifica/degrada în urma prelucrărilor termice, depozitării și transportului (degradarea produselor sub acțiunea factorilor fizico-chimici, biochimici sau microbiologici).

Colorantul E 120 se caracterizează prin culoarea „roşu strălucitor” pe care o transmite şi produselor în care se încorporează. Culoarea obținută în urma utilizării acestui colorant este stabilă la căldură (la prelucrarea termică), la lumină, oxidare etc.

Aditivul mai poate fi utilizat și pentru colorarea produselor alimentare fără culoare, pentru o mai bună percepere a gustului acestor produse.