Uniunea Europeană ia în considerare să cumpere cerealele ucrainene blocate în țările limitrofe pentru a reduce din excesul care a crescut tensiunile în interiorul Blocului comunitar, potrivit unui oficial al Comisiei Europene.
Declarația vine în contextul în care UE a ajuns vineri la un acord provizoriu cu Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România, acord care înseamnă că aceste state nu vor interzice importurile de cereale ucrainene, ci doar vor impune restricții temporare, notează Bloomberg.
Aceste țări din Europa de Est susțin că excesul de cereale acumulat în depozitele lor a afectat fermierii locali prin scăderea prețurilor.
O achiziție directă de cereale, care ar fi o premieră pentru UE, ar putea fi costisitoare și trebuie discutată cu atenție în cadrul Comisiei, a spus oficialul, care a refuzat să fie identificat, deoarece discuțiile sunt private și în desfășurare.
Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat sâmbătă că a trimis vineri note Ambasadei Poloniei și reprezentanței UE la Kiev, exprimându-și dezamăgirea față de situație și spunând că restricțiile asupra exporturilor sale de cereale prin intermediul UE sunt „categoric inacceptabile”.
La începutul acestei luni, Polonia, România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia i-au transmis o scrisoare comună președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care îi solicită soluții pentru problemele cu care se confruntă fermierii din aceste țări ca urmare a creșterii importurilor de produse alimentare ieftine din Ucraina.
Premierii celor cinci țări susțin că ar putea fi nevoie de reintroducerea de taxe vamale pentru importurile de produse agricole ucrainene, în cazul în care afluxul de produse din Ucraina pe piețele Uniunii Europene nu poate fi oprit prin alte mijloace.
În document se arată că pe piețele europene, creșterea importurilor de produse alimentare din Ucraina, inclusiv cereale, semințe oleaginoase, ouă, carne și zahăr, este una „fără precedent”.
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a cerut Comisiei Europene să limiteze exporturile de cereale ucrainene, argumentând că este destabilizată piaţa poloneză. „Cerem Comisiei Europene să recurgă la toate reglementările posibile – cote şi taxe vamale – pentru a limita sau a bloca intrarea de grâu ucrainean în Polonia ca destinaţie finală”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki. Premierul polonez a argumentat că cerealele transferate de Ucraina printr-un mecanism instituit de Uniunea Europeană în contextul invaziei militare ruse „destabilizează” piaţa poloneză.
Fermierii polonezi organizează frecvent acţiuni de protest faţă de aducerea cerealelor ucrainene, care rămân mult timp pe teritoriul Poloniei înainte de a fi transferate în alte ţări, ceea ce afectează stocurile locale şi generează scăderi de preţuri. De asemenea, fermierii bulgari au organizat proteste ca reacţie la criza generată de volumul masiv de cereale ucrainene.