Colorant alimentar din produse de patiserie, gumă de mestecat și supe, interzis în UE. De când nu va mai putea fi folosit aditivul E171
Statele membre au aprobat, vineri, propunerea Comisiei Europene de a interzice utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar, din 2022, din cauza riscurilor de a produce cancer. Dioxidul de titan este un colorant alimentar folosit acum, printre altele, la guma de mestecat, produsele de patiserie, suplimentele alimentare și supe.
„Siguranța alimentelor noastre și sănătatea consumatorilor noștri nu sunt negociabile. Astăzi, acționăm decisiv cu statele noastre membre, pe baza unei științe solide, pentru a elimina un risc dintr-o substanță chimică folosită în alimente”, a declarat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.
Propunerea Comisiei se bazează pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor, care a concluzionat că E171 nu mai poate fi considerat ca fiind sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările cu privire la genotoxicitate.
Care este baza științifică pentru această decizie?
Comisia și-a pregătit propunerea pe baza unui aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), din 6 mai 2021, care a concluzionat că E171 nu mai poate fi considerat sigur dacă este utilizat ca aditiv alimentar. La această concluzie s-a ajuns folosind toate dovezile disponibile, dar și incertitudinile, în special faptul că nu se poate exclude o problemă de genotoxicitate.
EFSA nu a concluzionat că E171 este genotoxic, dar nu a putut stabili un aport zilnic maxim acceptabil (ADI) pentru acest aditiv alimentar, și, prin urmare, a ajuns la concluzia că siguranța produsului nu poate fi confirmată.
Genotoxicitatea este capacitatea unei substanțe sau a oricărui alt agent toxic de a deteriora ADN-ul, materialul genetic de celule, care la rândul lor, ca o posibilă consecință, pot duce la cancer.
Ultima evaluare a luat în considerare datele noi, care nu erau disponibile atunci când EFSA a reevaluat E171, în 2016, și a folosit, pentru prima dată, datele din Ghidul EFSA din 2018 asupra nanotehnologiei. În plus, EFSA a căutat și studii efectuate în mod specific cu nanoparticule de dioxid de titan. Acest lucru a condus la identificarea a aproape 10.000 de studii diferite, care au fost examinate individual și luate în considerare în evaluarea siguranței din E171.
Cu excepția cazului în care Consiliul sau Parlamentul European adoptă o obiecție până la sfârșitul anului, textul va intra în vigoare la începutul anului 2022. Aceasta va da startul unei perioade de eliminare treptată de 6 luni, după care se va aplica o interdicție completă. în produsele alimentare.