Uniunea Europeană propune crearea unui mecanism de împărțire a vaccinurilor pentru a furniza către grupurile prioritare din țările cu venituri mici, potrivit comisarului UE pentru Sănătate.
Stella Kyriakides, care funcționează în calitate de comisar european pentru Sănătate și siguranță alimentară, a făcut astăzi o declarație în care a prezentat planuri pentru „a se asigura că toți cei care au nevoie de un vaccin îl primesc, oriunde în lume”.
Aceste propuneri includ un mecanism UE de partajare a vaccinurilor pentru a ajuta grupurile prioritare din Balcanii de Vest și țările vecine, precum și profesioniștii din domeniul sănătății din țările cu venituri reduse – în special din Africa – pentru a obține un acces timpuriu la jaburile COVID-19.
Acest mecanism european ar permite statelor membre să împartă vaccinurile „dincolo de granițele (UE)”, a adăugat Kyriakides.
Ca parte a acestui angajament, UE va acorda subvenții în valoare totală de 70 de milioane de euro Balcanilor de Vest, ceea ce îi va permite să achiziționeze vaccinuri de la statele membre ale UE.
În plus, alături de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UE va oferi sprijin imediat de peste 50 de milioane de euro, care va merge spre pregătirea pentru vaccinare în Balcanii de Vest și țările vecine.
„COVID-19 a fost întotdeauna mai mare decât UE. Este o pandemie globală și necesită soluții globale pentru a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă ”, a spus Kyriakides.
„Nicio țară nu va fi în siguranță și nici o economie nu se va recupera cu adevărat până când virusul nu va fi controlat pe toate continentele. Uniunea Europeană este gata să-și joace rolul său geopolitic aici, în deplină aliniere cu valorile sale fundamentale ”, a adăugat ea.
Săptămâna aceasta, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că naționalismul vaccinului reprezintă un „eșec moral catastrofal”, întrucât țările cu venituri ridicate sunt de acord cu acorduri bilaterale pentru vaccinurile COVID-19.
El a comentat că acordurile bilaterale semnate de țările cu venituri ridicate ar putea amenința facilitatea COVAX condusă de OMS prin întârzierea livrărilor și crearea unei situații de acumulare și răspunsuri necoordonate.
COVAX este pilonul de vaccin al ACT’s Accelerator al OMS – o inițiativă de colaborare condusă de OMS care își propune să accelereze dezvoltarea, producția și accesul echitabil la testele, tratamentele și vaccinurile COVID-19.
Facilitatea este concepută pentru a consolida achiziționarea de vaccinuri promițătoare COVID-19 pentru a asigura „cele mai bune prețuri, volume și calendar pentru cele mai bune țări”.
UE și statele sale membre au angajat până acum peste 850 milioane EUR către COVAX. Mecanismul propus de UE de partajare a vaccinurilor ar putea acționa ca un răspuns intermediar înainte ca instalația să devină pe deplin operațională, potrivit Kyriakides.