Comisia Europeană intenționează să propună un plafon la prețurile gazelor naturale după 24 noiembrie, deoarece încearcă să limiteze o criză energetică, a declarat miercuri pentru Reuters Comisarul UE pentru energie.
Uniunea Europeană, formată din 27 de țări, a dezbătut de luni de zile dacă să plafoneze prețurile gazelor, în timp ce blocul UE se luptă să țină sub control inflația ascendentă și prețurile la energie determinate de reducerea livrărilor de gaz către Europa.
Comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, a declarat că, în curând, Comisia, care elaborează politicile UE, va propune un plafon după o întâlnire a miniștrilor UE de energie din 24 noiembrie, în care se așteaptă ca aceștia să instruiască executivul UE să voteze propunerea.
„Vom acționa rapid și vom face o propunere legală imediat după ce miniștrii ne vor mandata să facem acest lucru. Ne-am făcut temele. Cred că acest tip de plafon de preț ne poate permite să liniștim piața… îndepărtează și riscul de a nu primi această marfă deloc”, a spus Simson într-un interviu în marginea summitului COP27 privind clima din Egipt, potrivit Reuters.
Țările UE au încă opinii diferite cu privire la limitarea prețurilor la gaze. Odată propusă de Comisie, o majoritate consolidată de cel puțin 15 țări ar trebui să aprobe măsura.
Belgia, Polonia, Italia și Grecia au cerut Bruxelles-ului să propună un plafon pentru prețul gazelor înainte de 24 noiembrie și au amenințat că vor bloca alte politici ale UE, inclusiv reguli mai rapide de autorizare a energiei regenerabile, dacă nu este propusă această soluție.
Alții, inclusiv Germania, cel mai mare consumator de gaze din Europa, avertizează că limitarea prețurilor ar putea face țările să se lupte să asigure mărfurile pe piețele internaționale de gaze.
Plafonul planificat al prețului gazelor, pe care Comisia l-a schițat într-un document transmis țărilor UE marți seara, ar intra în vigoare dacă prețurile vor crește la un nivel nesustenabil și va limita prețurile din piață.
„Nu vrem să suspendăm piața ca atare”, a spus Simson. „Pe o piață globală de mărfuri, nu putem atrage aceste volume decât dacă prețurile noastre (pentru gaze naturale) sunt competitive față de celelalte regiuni ale lumii, și anume față de piața asiatică”.
Documentul împărtășit țărilor UE, consultat Reuters, nu a precizat nivelul la care ar fi plafonate prețurile, dar a spus că acesta va fi imediat suspendat dacă ar provoca „tulburări neintenționate ale pieței” care dăunează securității energetice a Europei.