Prima pagină » Actualitate » UE va reduce sancțiunile impuse asupra băncilor rusești, pentru a atenua criza alimentară mondială

UE va reduce sancțiunile impuse asupra băncilor rusești, pentru a atenua criza alimentară mondială

UE va reduce sancțiunile impuse asupra băncilor rusești, pentru a atenua criza alimentară mondială
UE va reduce sancțiunile impuse asupra băncilor rusești, pentru a atenua criza alimentară mondială

Uniunea Europeană își va modifica miercuri sancțiunile impuse împotriva Moscovei, permițând dezghețarea unor fonduri ale băncilor ruse, fonduri care ar putea fi necesare pentru a atenua blocajele din comerțul global cu alimente și îngrășăminte.

Măsura vine pe fondul criticilor din partea liderilor africani cu privire la impactul negativ al sancțiunilor asupra comerțului cu alimente, care ar fi exacerbat penuria de produse alimentare cauzată de invadarea Ucrainei de către Rusia și blocarea de către Moscova a porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Conform modificărilor, care ar urma să fie adoptate de către oficialii UE miercuri, țările membre vor putea debloca activele VTB, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank și Bank Rossiya.

Separat, conform unor noi sancțiuni care ar urma să fie adoptate miercuri, Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, va fi, de asemenea, supusă înghețării activelor, cu excepția resurselor necesare comerțului cu alimente, a declarat un oficial al UE pentru Reuters.

Potrivit proiectului, banii ar putea fi eliberați „după ce s-a stabilit că astfel de fonduri sau resurse economice sunt necesare pentru achiziționarea, importul sau transportul de produse agricole și alimentare, inclusiv grâu și îngrășăminte”.

Uniunea Europeană ar urma să faciliteze inclusiv exporturile de produse alimentare prin porturile din Rusia

Conform sancțiunilor revizuite, UE intenționează, de asemenea, să faciliteze exporturile de alimente din porturile rusești, pe care comercianții au încetat să le deservească după sancțiunile UE, în ciuda măsurilor care exceptează în mod explicit exporturile de alimente, a spus un oficial european.

Până acum, UE a negat că sancțiunile ar fi afectat comerțul cu alimente la nivel mondial.

Uniunea Europeană, împreună cu Statele Unite, Marea Britanie și alți aliați, au impus sancțiuni de amploare Rusiei după invadarea de către Moscova a Ucrainei, pe 24 februarie.

Rusia susține că acțiunile sale reprezintă o „operațiune militară specială” pentru „demilitarizara” și „denazificarea” Ucrainei.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și