Prima pagină » Actualitate » Uleiul de palmier, pericolul NEVĂZUT din alimente. Medicul Tudor Ciuhodaru: „Este cel puțin îngrijorător”

Uleiul de palmier, pericolul NEVĂZUT din alimente. Medicul Tudor Ciuhodaru: „Este cel puțin îngrijorător”

Uleiul de palmier, pericolul NEVĂZUT din alimente. Medicul Tudor Ciuhodaru: „Este cel puțin îngrijorător”

Napolitane, pufuleți, biscuiți – cele mai multe dintre acestea conțin ulei de palmier, folosit în industria fast-food, dar și pentru obținerea dulciurilor procesate la o temperatură mai mare de 200 de grade Celsius. Acesta este un real pericol pentru sănătate, avertizează specialiștii.

Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Organizația Mondială a Sănătății au lansat avertismente în privința uleiului de palmier.

Cu toate acestea, este lider mondial la consum, chiar dacă nu se găsește cu ușurință pe rafturile supermarketurilor.

”Eu cred că, până la urmă, ar trebui să mâncăm românește și să avem și produse sănătoase și de calitate. Nu știu cum vin rachetele astea de la Organizația Mondială a Sănătății, poate ne dau și nouă un studiu, apropo de ce se întâmplă, pentru că uleiul de palmier este folosit în alimentațe și în Asia, și în America de Sud, și în Africa, de foarte, foarte mulți ani și nu prea am auzit ca pe acolo să crească incidența cancerurilor sau a altor tipuri de patologii.

Eu sunt dintre cei care au elaborat Planul de luptă împotriva Cancerului la nivel european și mi-am dorit de fiecare dată ca astfel de produse cu potențial riscant pentru sănătate să nu aibă ce căuta în alimentația noastră de fiecare zi.

Este cel puțin îngrijorător. Vedem că un produs care era considerat stabil, extrem de versatil, incolor, inodor, care chiar avea proprietăți de a favoriza, de a menține activitatea cardiacă, care aduce un aport important de vitamina E în alimentația noastră de fiecare zi, a devenit peste noapte dușmanul mondial.

Deja încep să îmi pun probema: cât este medicină, cât este altceva”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru, la Antena 3 CNN.

Uleiul de palmier este folosit a prepararea multor dulciuri, produse de patiserie, înghețată, alimente semipreparate, iar explicația este una pragmatică. Pentru a obține 10 tone de ulei de palmier se folosesc 1,2 hectare. Pentru aceeași cantitate de ulei, sunt necesare 6 hectare de rapiță sau de floarea-soarelui sau măslinele obținute de pe o plantație de 8 hectare.

Consumul de ulei de palmier hidrogenat favorizează apariția de boli cardiovasculare, neurodegenerative, inflamații intestinale, cancer, mai spun alți experți.