Uleiul alimentar uzat trebuie dus la punctele de colectare, nu aruncat în chiuvetă. Cum AFECTEAZĂ scurgerea și ce trebuie făcut pentru curățarea țevilor

Publicat: 10 03. 2023, 20:33
Actualizat: 10 03. 2023, 20:38
Sursa foto - caracter ilustrativ: Facebook

Multe persoane au obiceiul de a arunca uleiul alimentar uzat sau grăsimi în chiuvetă, cu efecte negative importante, în loc să îl ducă la punctele de colectare.

În primul rând, acest lucru afectează mediul înconjurător, dar emană și un miros neplăcut, iar scurgerea devine mult mai lentă, scrie Adevărul.

De exemplu, un litru de ulei alimentar uzat aruncat în sistemul de canalizare poluează un milion de litri de apă.

Nu ajută nici dacă se toarnă apă fiartă peste el, pentru că aceasta se răcește, în cele din urmă, iar grăsimea depusă va atrage noi resturi alimentare. Mai mult, uleiul nu se amestecă cu apa, fiind hidrofob.

Totuși, în cazul în care totuși ați aruncat ulei sau grăsime în chiuvetă, iată ce trebuie să faceți pentru a curăța țevile de scurgere:

Umpleți bazinul chiuvetei cu apă caldă, detergent și un strop de oțet alb, apoi amestecați. Scoateți dopul de la scurgere, pentru ca amestecul să curețe țevile.

Ulterior, lăsați apa caldă să curgă timp de câteva minute. Apa caldă, detergentul și oțetul vor elimina cea mai mare parte a grăsimii depuse.

Cum se aruncă uleiul alimentar uzat în mod corect:

  • Lasă uleiul la răcit, după ce ai terminat de gătit;
  • Strecoară uleiul pentru a elimina impurităţile şi resturile de mâncare;
  • Pune uleiul strecurat într-un recipient de plastic, metal sau sticlă;
  • Mergi la punctele de colectare specializate pentru a fi trimis spre reciclare.