Camera Deputaților a adoptat desființarea SIIJ! Magistrații pot fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM

Publicat: 24 03. 2021, 12:48
Actualizat: 06 04. 2021, 14:24
Zi decisivă la Camera Deputaților. Se dezbate desființarea Secției Speciale

Deputații au votat, miercuri, proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție cu 171 de voturi „pentru” și 136 „contra”.

Proiectul a fost adoptat însă cu amendamentul potrivit căruia magistrații pot fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM, transmite Mediafax.

Din cei 309 deputați, au votat „pentru” desființarea SIIJ 171, iar „contra” 136.

Doi deputați nu au votat.

Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a născut dezbateri aprinse în Camera Deputaților, unde parlamentarii UDMR și USR s-au acuzat reciproc de minciună. Cei de la PSD spun că guvernanții „mănâncă dimineața, la prânz și seara” desființarea SIIJ.

Proiectul de lege privind desființarea SIIJ merge la Senat, care este camera decizională.

Știrea inițială. Proiectul de lege privind desființarea SIIJ va intra, miercuri, în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, care urmează să dea și votul final.

Joia trecută, Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat raport favorabil proiectului privind desființarea SIIJ, adoptând un amendament al deputatului minorităților naționale Ionel Stancu, care prevede că magistrații pot fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM, scrie adevărul.ro.

Luni, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că liberalii susțin proiectul în forma convenită în coaliția de guvernare, iar formula adoptată de Comisia juridică este conform Constituției.

„Din punctul meu de vedere, forma adoptată în Comisia juridică este o formă dezbătută şi convenită la nivelul conducerii coaliţiei şi grupurile parlamentare ale PNL vor sprijini desfiinţarea Secţiei speciale. De altfel, astăzi am şi luat decizia în Biroul Executiv să mandatăm grupurile parlamentare ale PNL să voteze legea de desfiinţare a Secţiei speciale”, a declarat Orban.

Dan Barna, despre „un compromis mai mic”

USR PLUS susține această variantă, vicepremierul Dan Barna, copreședinte al alianței, afirmând, luni, că modificarea adusă în Comisia juridică a Camerei Deputaților proiectului reprezintă „un compromis mai mic”, decât necesitatea majoră de desființare a SIIJ.

În tabăra opus, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democrații vor ataca la CCR proiectul privind desființarea SIIJ, considerând că amendamentul adoptat de Comisia juridică a Camerei Deputaților este neconstituțional.

AMR bate obrazul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, aratând că DNA a fost invitată la discuții pentru desființarea SIIJ, dar Secția Specială nu a avut reprezentant

Asociația Magistraților din România (AMR), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) au transmis un comunicat prin care ”dezavuează public atitudinea de împiedicare a exprimării opiniei unui cetățean român în fața Parlamentului de care a dat dovadă președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților”.