Prefectura Prahova anunţă, sâmbătă, 11 mai, că surparea care s-a produs pe strada 23 August, din localitatea Slănic, nu s-a extins.
În prezent, zona dă semne de stabilizare.
Potrivit sursei citate, la faţa locului încă se efectuează măsurători şi expertize, iar din primele concluzii zona dă semne de stabilizare.
„De asemenea, surparea nu a prezentat extinderi sau modificări substanţiale. La începutul săptămânii viitoare se vor finaliza rapoartele experţilor şi specialiştilor, iar în funcţie de acestea, prefectul judeţului va convoca Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în vederea adoptării unor măsuri în concordanţă cu respectivele rapoarte”, precizează Prefectura Prahova.
Aproape 60 de persoane au fost evacuate din locuinţele lor, după ce o porţiune a străzii 23 August, din Slănic, s-a surpat, formând un crater.
Craterul format a fost umplut, în urmă cu o săptămână, autorităţile anunţând atunci că este vorba despre o soluţie provizorie de stabilizare a zonei.
La începutul acestei săptămâni, Prefectura Prahova a anunţat, într-un comunicat de presă, că a sesizat organele competente cerând să se facă verificări cu privire la lucrările efectuate la reţeaua de gaze din Slănic.
Mai mult, Prefectura a acuzat în mod direct Consiliul Județean Prahova de atitudine necooperantă în chestiunea anchetei referitoare la incidentul din aprilie.
Concret, se pare că CJ ar fi refuzat să pună la dispoziţia Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova studiile geotehnice aferente localităţii Slănic.
„Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a dispus urgent Inspectoratului de Stat în Construcţii, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Curţii de Conturi, Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratului Teritorial de Muncă, să verifice, în limita competenţelor legale şi va informa Corpul de Control al Prim-Ministrului, asupra următoarelor aspecte: respectarea de către beneficiarul lucrărilor (Consiliul Judeţean Prahova) şi a firmei care s-a ocupat de execuţia lucrărilor, a condiţiilor şi obligaţiilor din certificatul de urbanism, din autorizaţia de construire, precum şi legalitatea semnăturilor din autorizaţii şi certificate de urbanism, în contextul în care în materie de urbanism acestea trebuie să fie doar ale preşedintelui Consiliului Judeţean, ele neputând fi delegate”, se arată în comunicatul Prefecturii Prahova publicat pe Facebook.
Mai multe AICI.
Guvernul României a decis să aloce, în regim de urgență, suma de 12 milioane de lei pentru ca lucrările de reconstrucție și de stabilizare a solului din zona afectată să fie finalizate cât mai recent.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat alocarea de fonduri la începutul ședinței de la Palatul Victoria.
„O decizie importantă este legată de alocarea unor fonduri în regim de urgență pentru continuarea lucrărilor de stabilizare a solului de la Slănic Prahova. Trebuie să rezolvăm acea situație de criză acolo unde strada s-a surpat, este o problemă de siguranță a locuitorilor orașului. Și vom aloca suma solicitată, circa 12 milioane de lei și sper ca lucrurile să reintre cât de curând în normal” – Marcel Ciolacu
CITEȘTE ȘI:
Prefectura Prahova: „Tasarea drumului din Slănic prezintă urme de stabilizare”