ULTIMA ORĂ. Conducerea METROREX sesizează DIICOT: ”Încălcarea art. 1 din Legea nr. 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului”
Conducerea METROREX a sesizat Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), potrivit unui comunicat transmis de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB) și Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB).
Conducerea METROREX acuză, practic, sindicaliștii, că încalcă – prin acest protest care a paralizat Capitala – art. 1 din Legea nr. 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului, accentul fiind pus pe litera c) din articolul 1 al legii.
”Cu privire la situația de la metrou, vă comunicăm următoarele:
A fost primită o sesizare din partea Metrorex, privind încălcarea art. 1 din Legea nr. 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului, care a fost înaintată, de urgență, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, a declanșat cercetări, conform art.218 alin(4)din Legea nr. 62 din 2011 a dialogului social: declararea grevei de către organizatori cu încălcarea prevederilor art. 205 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, respectiv neasigurarea serviciilor de transport, la cel puțin o treime din activitatea normală”, se precizează în comunicatul DGPMB-DGJMB.
Potrivit Legii nr. 535/2004, terorismul ”reprezintă acele acțiuni, inacțiuni, precum și amenințări cu privire la acestea, care prezintă pericol public, afectează viața, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, factorii materiali, relațiile internaționale ale statelor, securitatea națională sau internațională, sunt motivate politic, religios sau ideologic” și sunt săvârșite în unul din următoarele scopuri:
- a) intimidarea populației sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic;
- b) constrângerea nelegitimă a unei autorități publice ori organizații internaționale să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abțină de la îndeplinirea unui anumit act;
- c) destabilizarea gravă sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constituționale, ECONOMICE ori SOCIALE (n.red. – sublinierea noastră) ale unui stat sau organizații internaționale.
Protestul de la metrou a dus la un haos generalizat în București, în plină pandemie de coronavirus, bucureștenii fiind nevoiți să se înghesuie în mijloacele de transport în comun pentru a ajunge la locurile de muncă.
Jandarmeria Capitalei a aplicat, până în prezent, 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 125.000 de lei
De asemenea, se mai precizează în comunicatul transmis, Jandarmeria Capitalei a aplicat, până în prezent, 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 125.000 de lei pentru:
- nerespectarea măsurilor privind organizarea de adunări publice în spații închise, așa cum este prevăzut în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
- desfășurarea protestului fără autorizare, faptă prevăzută de Legea nr. 60/1991 și
- nerespectarea măsurilor sanitare, cum este prevăzut tot în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
”Totodată, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Poliția a dispus măsuri pentru fluența traficului, pentru a ajuta pe toată lumea să ajungă acolo unde este nevoie.
Depunem toate eforturile necesare, pentru a veni în sprijinul persoanelor care utilizează transportul în comun de suprafață, dar și mijloacele proprii de deplasare. Verificările continuă”, se mai precizează în comunicatul transmis de DGPMB-DGJMB.