ULTIMA ORĂ | Curtea de Apel București suspendă pedeapsa de 7 ani primită de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Dosarul a fost trimis spre rejudecare

ULTIMA ORĂ | Curtea de Apel București suspendă pedeapsa de 7 ani primită de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Dosarul a fost trimis spre rejudecare
Publicat: 26/05/2023, 12:06
Actualizat: 26/05/2023, 12:45

Judecătorii de la Curtea de Apel București (CAB) au decis să suspende pedeapsa de 7 ani de închisoare pe care a primit-o omul de afaceri Gabriel ”Puiu” Popoviciu în celebrul dosar ”Băneasa”, iar dosarul – trimis spre rejudecare – se va relua de la zero.

Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în data de 2 august a anului 2017, la 7 ani de închisoare, în dosarul “Ferma Băneasa”. Omul de afaceri a părăsit România și a ajuns în Marea Britanie. În același dosar, alți cinci inculpați au primit pedepse între 2 și 6 ani, iar alți cinci au scăpat de condamnări pentru că răspunderea pentru faptele de care au fost acuzați s-au prescris.

Gabriel Popoviciu a fost dat în urmărire internațională în data de 3 august. Ulterior, omul de afaceri s-a prezentat la Poliția din Londra, fiind eliberat în aceeași zi, după ce a plătit o cauțiune de 200.000 de lire sterline. El a primit un mandat de supraveghere de 30 de zile, fiind obligat să poarte brățară electronică și să se prezinte, trei zile pe săptămână, la o secție de poliție din Londra.

”Suspendă executarea sentinţei penale”

Decizia de suspendare a pedepsei a fost luată vineri, 26 mai 2023, de Curtea de Apel București. Instanța a admis, în principiu, cererea de revizuire formulată de Gabriel ”Puiu” Popoviciu împotriva sentinței CAB din 2016, rămasă definitivă la Înalta Curte în anul 2017. Astfel, a fost dispusă rejudecarea cauzei în fond.

În același timp, CAB a hotărât suspendarea executării sentinței prin care omul de afaceri Puiu Popoviciu fusese condamnat, deci suspendarea executării pedepsei.

”Tip solutie: Soluţionare. Soluția pe scurt: Înch/F-În baza art.459 alin.7 Cod proc. pen. coroborat cu art.453 alin.1 lit. a C. proc. pen. admite în principiu cererea de revizuire formulată de petentul-condamnat POPOVICIU GABRIEL AUREL împotriva s.p. nr. 115/F/23.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 9577/2/2012 definitivă prin d.p. nr. 266/A/02.08.2017 a I.C.C.J. Dispune rejudecarea cauzei în fond şi în baza art. 43 alin.1 rap. art 26 C. proc. pen. trimite cauza la completul C4 Fond al Secţiei I Penale a Curţii de Apel Bucureşti în vederea discutării reunirii laturii penale cu latura civilă a dosarului 46/1/2020 cu termen la 30.06.2023.

În baza art.460 alin.1 C.proc.pen. suspendă executarea sentinţei penale nr. 115/F/23.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 9577/2/2012 definitivă prin d. p. nr. 266/A/02.08.2017 a I.C.C.J. Definitivă în privinţa admiterii în principiu. Cu contestatie în 48 de ore de la comunicare în privinţa suspendării executării hotărârii supuse revizuirii. Pronuntata în şedinţă publică, azi, 26.05.2023. Document: Încheiere finală (dezinvestire)”, au decis judecătorii Curții de Apel București.

În luna iunie a anului 2021, un complet al Înaltei Curți de Justiție de la Londra a respins cererea de extrădare

În luna iunie a anului 2021, un complet al Înaltei Curți de Justiție de la Londra a respins cererea de extrădare în România a omului de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, iar Gândul a prezentat, în premieră, decizia luată de judecătorul Timothy Holroyde, prezentând și fragmente din motivarea care a fundamentat hotărârea informații detaliate AICI.

Surse judiciare au spus pentru Gândul că instanța britanică a apreciat faptul că ”este un caz extraordinar sub foarte multe aspecte”.

Probele demonstrează că apelantul (n.r. – Puiu Popoviciu) a suferit (n.r. – în România) un exemplu extrem de lipsă de imparțialitate judiciară, astfel încât sunt indiscutabile consecințele pentru echitatea procesului”se menționează în motivarea deciziei pronunțate de completul de la Înalta Curte de Justiție, Curtea Reginei (High Court of Justice, Queen’s Bench Division, Administrative Court, Divisional Court), cea mai mare dintre cele trei secții ale acestei instanțe.

Judecătorii au considerat că ”există temeiuri serioase pentru a crede că apelantul a fost condamnat de către un judecător (n.red. – Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, fost magistrat la Curtea de Apel București, pensionat) care nu putea fi imparțial și care, pe cale de consecință, nu ar fi trebuit să judece cazul și, în acest fel, apelantului i-au fost încălcate toate drepturile sale privind un proces echitabil, în baza art. 6.”


Citește și:

Ciprian Ciucu demontează încă o informație falsă a lui Nicușor Dan: ”Nu poate stabili o comunicare normală cu mine!”

EXCLUSIV | Plângere penală la DNA pe numele lui Nicușor Dan. Edilul Capitalei, acuzat de abuz în serviciu și trafic de influență

EXCLUSIV | Nicușor Dan, o nouă ”victorie” care nu există. Avocat: ”O interpretare fără nicio bază legală, administrația nu se face după chef”

EXCLUSIV VIDEO| ”Război” lângă Paradisul Verde. Cristian Țânțăreanu, acuzat de șantaj: ”Profită și face tot ce vrea”/ Cum reacționează omul de afaceri

EXCLUSIV | Criminalul care ucidea boschetari cu pietre tânjește după libertate, dar rămâne în penitenciar

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Viorel Lis e în spital. Oana Lis a făcut anunțul. Ce s-a întâmplat cu fostul...
Ana Morodan, sfaturi de afaceri pentru Bianca Drăgușanu. În ce domeniu ar putea vedeta să...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri