Un cutremur cu magnitudinea de 5.2, la adâncimea de 40 kilometri, s-a înregistrat luni după-amiaza în Oltenia, seismul resimțindu-se în mai multe orașe, inclusiv în București. Marți, la 15:16:52 (ora României), un nou cutremur cu magnitudinea ML 5.7 s-a produs în Oltenia, Gorj, la adâncimea de 6.3 km.
UPDATE ORA 23:10
Prefectura Gorj şi serviciile de paşapoarte şi permise îşi suspendă miercuri activitatea de relaţii cu publicul, au anunţat, marţi seara, reprezentanţii instituţiei.
Instituţia Prefectului Judeţului Gorj şi cele două servicii comunitare, Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Gorj şi Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Gorj anunță că îşi vor opri mâine, 15 februarie, activitatea de relații cu publicul”, transmit pe pagina oficială de Facebook reprezentanții Prefecturii Gorj.
Continuarea AICI
UPDATE ORA 22:32
Cutremurul produs marți după-amiază în județul Gorj a avut până la această oră 14 replici.
În ziua de 14.02.2023, 22:32:37 (ora României), s-a produs în Oltenia, Gorj un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.7, la adâncimea de 15 km, anunță INFP.
Cutremurul s-a produs la 101km NV de Craiova, 103km SV de Sibiu, 133km V de Pitesti, 170km SE de Timisoara, 183km S de Cluj-Napoca, 188km SE de Arad, 194km V de Brasov, 220km V de Ploiesti, 220km E de Belgrade, 225km E de Zemun.
UPDATE ORA 18:25
Directorul INFP, Constantin Ionescu, a precizat, la conferința comună cu Raed Arafat, că primul seism produs luni a fost urmat de 16 replici, iar cutremurul de marţi a avut loc la 10 kilometri de epicentrul celui înregistrat cu o zi în urmă. El a explicat că mişcarea faliilor a fost pe verticală la ambele cutremure recente, iar seismul de marţi, cu magnitudinea de 5,7, „poate să fie un frate al celuilalt”, şi nu o replică.
„Este o zonă în care s-au produs cutremure doar foarte rar, iar atunci când se produceau erau de magnitudini mici – de trei grade, două grade, un grad Pentru noi, este o surpriză că zona respectivă s-a activat Ea a mai produs cutremure în trecut – avem exemplu din anul 1943, când s-a produs un cutremur de 5 grade. De asemenea, în anii 1963-1964 au fost cutremure de 4 şi 4,5 Au fost cutremure și în 1910 şi încă 50 de ani în urmă, 1850, 1860 şi tot de magnitudini de sub patru”, a declarat Constantin Ionescu.
UPDATE ORA 18:23
La ora 18:23 (ora României), a avut loc a șaptea replică a cutremurului de 5,7 înregistrat în Oltenia, Gorj. Este vorba despre un cutremur slab cu magnitudinea ML 2.4, la adâncimea de 10 km.
UPDATE ORA 17.47
La ora 17:47 a avut loc a șasea replică a cutremurului de 5,7 înregistrat în Oltenia, Gorj, anunță INFP. Este vorba despre un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.9, la adâncimea de 15 km.
”La nivel național a fost activată grupa operativă. La nivel local, verificarea situației din teren e o datorie a ISU în zonele unde cutremurul s-a resimțit. În județul Gorj, unde s-a resimțit mai puternic, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
S-au înregistrat efecte în 6 localități din 3 județe: Gorj, Dolj, Mehedinți. Peste 50 de apeluri la 112 – fisuri sau elemente de construcție desprinse și câteva atacuri de panică.
Au fost semnalate 15 avarii la coșuri de fum din Târgu Jiu. E normal să apară un moment de panică după al doilea cutremur. Panica e cauzată fie pentru că oamenii simt cutremurul în zone în care nu sunt obișnuiți, dar poate duce la efecte mai grave.
Rugămintea noastră: intrați și verificați informațiile de pe site-urile oficiale – IGSU, DSU, Guvernul României. Comparați cu celelalte informații și puteți să judecați.
Au apărut persoane care o să înceapă să prezică că urmează alte cutremure. Vă rog foarte mult, gândiți-vă într-un mod înțelept. Cel care poate să prezică un cutremur a ajuns la un nivel mai mare decât orice știință. Când vom vedea pe cineva că primește Premiul Nobel pentru că a ajuns să prezică un cutremur, toată lumea va aplauda.
Panica poate duce la greșeli și la probleme mult mai mari dacă oamenii nu înțeleg cum să acționeze. Panica în timpul cutremurului poate fi ucigătoare.
Concluzie: nu avem victime grave, reacția la nivel central, la nivel local. Vă rog mult la calm și la a nu asculta informațiile false și manipulatoare. Orice știm veți ști și dumneavoastră”, a spus Raed Arafat.
Cutremurul s-a produs la 106km SV de Sibiu, 106km NV de Craiova, 140km V de Pitesti, 164km SE de Timisoara, 182km S de Cluj-Napoca, 182km SE de Arad, 200km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 219km E de Zemun, 226km NE de Nis.
În ziua de 14.02.2023, 16:25:26 (ora României), s-a produs în Oltenia, Dolj un cutremur slab cu magnitudinea 2.8, la adâncimea de 5 km. Cutremurul s-a produs la 28km N de Craiova, 86km V de Pitești, 139km S de Sibiu, 176km V de Ploiești, 180km V de București, 183km SV de Brașov, 187km NV de Ruse, 208km NE de Nis, 212km N de Sofia, 244km SE de Timișoara, arată INFP.
UPDATE 16.30: A fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenție în situație de urgență
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o discuție telefonică cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, în legătură cu cutremurul produs, astăzi, în regiunea Olteniei. Premierul a cerut organizarea de îndată a activităților necesare pentru gestionarea situației și pentru coordonarea acțiunilor de sprijin. În urma consultărilor cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la nivelul MAI, a fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenție în situație de urgență, în cadrul centrului de coordonare din minister.
Știrea inițială
Seismologul Mihai Diaconescu, din cadrul Institutului Național de Fizica Pământului, a declarat pentru GÂNDUL că seismul de marți, cu magnitudinea de 5,7 Richter, a avut loc la 10 km de cutremurul de luni. Valul de cutremure din România a stârnit și mai multă îngrijorare, ținând cont de faptul că, în urmă cu mai bine o săptămână, Turcia și Siria au fost îngenuncheate de două seisme catastrofale. Reamintim că în anul 2018, în în judeţul Buzău, a avut loc un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe Richter.
“A avut loc la zece km față de cel de luni. Vor exista niște replici. Există acolo o falie care a fost deranjată de ceva și își descarcă, să zicem nervii pe noi”, a declarat pentru GÂNDUL seismologul Mihai Diaconescu.
Seismul s-a produs la 102 km nord-vest de Craiova, 120 km sud-vest de Sibiu, 146 km vest de Pitesti, 161 kilometri sud-est de Timisoara, 183 kilometri sud-est de Arad, 195 km sud de Cluj-Napoca, 204 km est de Belgrade, 208 km est de Zemun, 212 km nord-est de Nis, 212 km vest de Brasov.
Tot în județul Gorj, luni s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade – urmat de patru replici – la o adâncime de doar 13,2 kilometri. Seismul s-a simțit în mai multe județe, precum Timiş, Arad, Sibiu, Dolj, dar și în Serbia și în Bulgaria.
Pe 4 martie 1977, un cutremur devastator a lovit România. Peste 1.500 de oameni și-au pierdut viața în întreaga țară în urma seismului cu magnitudinea 7,2 pe scara Richter, majoritatea victimelor fiind în București.
Totodată, 11.300 de persoane au fost rănite. 56 de secunde au fost suficiente pentru a culca la pământ 33 de clădiri din Capitală. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km.
La ora 15:26, seismul a fost urmat de o replică produsă la o adâncime de 10 kilometri, cu magnitudinea de 3,4.
Potrivit INFP, cutremurul s-a produs la 100 km NV de Craiova, 110 km SV de Sibiu, 138 km V de Pitesti, 167 km SE de Timisoara, 187 km SE de Arad, 189 km S de Cluj-Napoca, 202 km V de Brasov, 214 km E de Belgrade, 218 km E de Zemun, 220 km NE de Nis.
”În urmă cu puțin timp, în Oltenia, Gorj s-a produs un cutremur cu intensitatea de 5,7 pe Richter, la o adâncime de 40 km. Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative din județele unde seismul a fost resimțit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere. Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/
Reguli de comportare în caz de cutremur: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI
#Update În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior :declanșării acestora.
Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).
https://ro-alert.ro/intrebari-frecvente/”, se arată în mesajul IGSU.