ULTIMA ORĂ. Legea pentru combaterea evaziunii fiscale, modificată, merge la promulgare. CCR a respins, ca neîntemeiate, trei obiecții de neconstituționalitate (SURSE)

Publicat: 17 02. 2021, 15:52
Actualizat: 17 02. 2021, 16:10

Legea pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale – cu modificări – va merge spre promulgare, au decis judecătorii Curții Constituționale a României (CCR).

Potrivit surselor GÂNDUL.RO, CCR a respins – ca neîntemeiate – trei obiecții de neconstituționalitate pe legea evaziunii fiscale, iar aceasta merge spre promulgare.

Cele trei obiecții de neconstituționalitate au fost conexate, mai transmit sursele GÂNDUL.RO, acestea fiind formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), Guvernului României și Avocatului Poporului și respinse de CCR.

”Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor trei sesizări cu același obiect formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite, de Guvernul României și de Avocatul Poporului) și a constatat că sunt constituționale, în raport cu criticile formulate, dispozițiile Legii privind modificarea și completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale”, menționează judecătorii CCR.

Camera Deputaților a adoptat, în luna decembrie a anului trecut  – în calitate de for decizional – legea inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu care prevede inculpații pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro (infracțiune care în prezent se pedepsește cu închisoarea) primesc doar amendă dacă achită integral prejudiciul, iar dacă dau și 20% în plus, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii. În aprilie a anului trecut, CCR – cu majoritate de voturi – a declarat legea neconstituțională.

Curtea Constituțională a dispus amânarea judecății pentru data de 23 februarie 2021 a două sesizări de neconstituționalitate

De asemenea, Curtea Constituțională a dispus amânarea judecății pentru data de 23 februarie 2021 a următoarelor sesizări de neconstituționalitate:

– Obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr.335/2007, obiecție formulată de 51 de deputați aparținând Grupului Parlamentar al Uniunii Salvați România, Grupului Parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, precum și neafiliați;

– Obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.31/2020 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, obiecție formulată de Guvernul României.