Poliția Română trage un semnal de alarmă cu privire la înmulțirea fraudelor online. Tot mai mulți oameni ajung victimele escrocilor, în unele cazuri aceștia folosindu-se inclusiv de numele unor instituții puternice pentru a face rost de bani.
Ca să determine victimele să plătească, infractorii cibernetici folosesc inclusiv numele Poliției Române ori chiar pe cel al Interpolului.
Cum funcționează ultima schemă de fraudă online. În numele unor instituții publice de aplicare a legii, acești escroci trimit victimelor adrese ce par oficial prin care le înștiințează că sunt citate într-un dosar de pornografie infantilă, de contrabandă de țigări sau alte infracțiuni, poate cu mult mai grave.
Speriați, mulți cad în plasa infractorilor și ajung, într-un final și după multe „tatonări” din partea infractorilor, să achite sumele de bani solicitate.
Oamenii legii atrag atenția populației să nu se lase păcălită de astfel de mesaje primite. În primul rând, trebuie știut că niciodată Poliția Română, și cu atât mai puțin Interpolul, nu cer bani!
Sfatul polițiștilor este ca utilizatorii să fie extrem de vigilenți și să nu răspundă la mesajele primite, iar acolo unde este cazul, să anunțe autoritățile.
Potrivit datelor furnizate de Global Anti-Scam Alliance (GASA), opt din 10 (83%) români care utilizează Internetul au sesizat o creștere a numărului de fraude online, care fie i-au vizat în mod direct, fie au vizat prieteni sau cunoscuţi.
În 2021, fraudele online au generat pierderi de peste 50 miliarde de euro, informează Antena 1!
Pe de altă parte, un studiu de piață arată că unul din patru utilizatori de Internet se simte foarte încrezători în capacitatea sa de a identifica eventualele fraude și doar 11% dintre repondenți spun că nu au deloc încredere în propriile abilităţi. Cei mai mult, 65%, declară că au încredere într-o oarecare măsură în priceperea personală de a evita fraudele online.