Ultimele date din ancheta privind incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț. Câte paturi erau înghesuite la secția ATI

Ultimele date din ancheta privind incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț. Câte paturi erau înghesuite la secția ATI
Un pat ATI de la Spitalul din Piatra Neamț, după incendiul din noiembrie 2020. Imagine: captură video Exploziv Tv Piatra Neamț
Publicat: 04/10/2021, 12:47

Opt paturi pentru bolnavii COVID – în loc de maxim 6 –  erau înghesuite la Secția ATI de la Spitalul din Piatra Neamț, acolo unde pe data 14 noiembrie 2020 a izbuncnit un incendiu soldat cu 15 morți, se arată într-un raport din dosar citat de avocatul Arian Cuculis, reprezentant al părților vătămate. Informația vine la aproape un an de la tragedia de la Piatra Neamț și la două zile de la incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

Potrivit avocatului Adrian Cuculis, reprezentantul unor părți vătămate din dosarul incendiului de la Piatra Neamț, raportul Istitutului Național de Expertize Criminealistice (INEC) a relavat că paturile din secția ATI erau mai înghesuite decât prevedea regulamentul.

„Raportul INEC în cazul incendiului de la Piatra Neamț scoate la suprafață nepăsarea autorităților care nu au mai îngrijit și modernizat spitalul de mai bine de un deceniu. Ies la suprafață și detalii clare, care arată că deși regulamentul recomandă amplasarea a cel mult 6 paturi în secția de ATI și cu distante generoase de până la 2,5 m între paturi, în salonul 240 se aflau 8 paturi la distante mici și care ar fi putut îngreuna evacuarea în caz de incendiu, lucru care s-a și petrecut”, arată avocatul Adrian Cuculis.

Informația vine în contextul în care o a treia tragedie asemănătoare celei de la secția ATI Piatra Neamț s-a petrecut, vineri, 1 octombrie, soldându-se cu 7 decese. De acestă dată este vorba de un incendiu care a izbucnit la secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

Incendiul de la secția ATI a Spitalului Piatra Neamț

Un incendiu violent a izbucnit în seara zilei de 14 noiembrie 2020, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra-Neamţ unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi. Pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie: peste 150 de persoane cu 35 de mijloace au acţionat pentru stingerea incendiului. În incendiu au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave. Cinci dintre cei şase pacienţi internaţi duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani au decedat ulterior.

Producerea unui scurtcircuit care a aprins aparatele cu oxigen din secția ATI este principala cauză a producerii incendiului de la Spitalul Județean din Piatra Neamț. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a demarat controale după tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț la toate unitățile medicale din țară. Așa au descoperit inspectorii IGSU că din totalul de 1.392 de spitale publice sau private, doar 310 au autorizație de securitate la incendiu, iar alte 52 sunt autorizate parțial. IGSU precizează că pentru 728 din cele verificate, potrivit legii, nu este necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru a putea funcționa.

Incendiul de la Institutul „Matei Balș”

Pe data de 29 ianuarie 2021 un incendiu a izbucnit la secția ATI de la Institutul „Matei Balș” din Capitală. Focul s-a manifestat cu flacără deschisă la parterul clădirii, pe o suprafață de 100-120 de metri pătrați cu degajări mari de fum și cu posibilitate de extindere la etajul 1 spre fațadă. Trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp. A cincea victimă a fost găsită carbonizată, în baie, la câteva ore după incendiu. În total, bilanțul deceselor a urcat la 17 zilele următoare. Patru saloane au fost distruse în urma incendiului. A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, sub coordonarea Parchetului Tribunalului București.

Tragedia din Tir-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeș”

Pe 12 aprilie, alimentarea cu oxigen din autospeciala de terapie intensivă de la Spitalul „Victor Babeș” din București s-a blocat din cauza unei erori umane, arată primele concluzii în dosarul producerii acestei tragedii. Trei bolnavi de COVID-19, care erau internați acolo, au murit în 12 aprilie 2021. Doi angajați au fost reținuți. Primele informații după producerea tragediei indicau că reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului, a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. În plus, acesta a și părăsit incinta spitalului, spunea DSU atunci.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte dierenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Ce vrea să facă Sorin Brotnei cu premiul Asia Express. Are planuri mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum a ajuns cuvântul ”legionar” să fie cel mai căutat cuvânt de pe google după...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Test de cultură generală. De ce sportivii poartă numere pe tricou?