Maestrul Mitică Popescu a încetat din viață marți, 3 ianuarie, la Spitalul Elias din București, unde fusese internat cu puțin timp înainte pentru probleme cardiace.
În imagini prezentate în exclusivitate de CANCAN.RO și filmate în urmă cu o lună la târgul organizat la Muzeul Țăranului Român, Mitică Popescu apare în stare bună.
Era începutul lunii decembrie 2022, când Mitică Popescu mergea către târgul organizat în cadrul Muzeului Țăranului Român din București. Aflat în autobuz, Mitică era foarte zâmbitor și binedispus, iar nimic nu prevestea că, la o lună distanță, acesta va muri.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului Mitică Popescu a fost depus joi în foaierul Teatrului Mic. Slujba de înmormântare va avea loc vineri, 6 ianuarie, de la ora 15:00, la Cimitirul Bellu.
„Ne luăm rămas bun de la îndrăgitul Mitică Popescu joi, între orele 12:30-19:30, în foaierul Teatrului Mic – Str. Constantin Mille nr 16, iar de la orele 20:30 trupul neînsuflețit va fi depus la Capela Cimitirului Bellu”, conform unui anunț transmis de Teatrul Mic.
Slujba de înmormântare va avea loc vineri, 6 ianuarie, ora 15:00, la Cimitirul Bellu.
„Dumnezeu să-l odinească în pace şi lumină pe marele nostru actor Mitică Popescu! O ultimă, adâncă reverență, Maestre!”, conchid reprezentanții Teatrului Mic în anunțul făcut.
Născut în București, la 2 decembrie 1936, Mitică Popescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București în anul 1967.
Mitică Popescu a debutat în filmul „Dincolo de nisipuri” (regia Radu Gabrea, 1974) şi a jucat apoi în zeci de filme: „Stejar, extremă urgență” (regia Dinu Cocea, 1973), „Mere roșii” (regia Alexandru Tatos, 1976), „De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981), „Înghițitorul de săbii” (regia Alexa Visarion, 1981), „Glissando” (regia Mircea Daneliuc, 1985), „Căsătorie cu repetiție” (regia Virgil Calotescu, 1985), „Secretul armei…secrete” (regia Alexandru Tatos, 1988), „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Șerban Marinescu, 1993), „Dulcea saună a morții” (regia Andrei Blaier, 2003), „Păcală se întoarce” (regia Geo Saizescu, 2006), „Ticăloșii” (regia Șerban Marinescu, 2007) sau „Umilință” (regia Cătălin Apostol, 2011).
El a fost memorabil în rolul Cocoșilă din „Morometii”, de Stere Gulea și în cel din filmul „Vânătoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului „Niște țărani”, de Dinu Săraru.
Mitică Popescu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „’pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc”.
Mitică Popescu a fost distins cu premiul UNITER pentru întreaga activitate pe 27 aprilie 2009, la cea de-a 17-a ediție a galei Premiilor UNITER, iar în data de 14 decembrie 2009 a fost premiat la gala de decernare a premiilor Municipiului București pentru artă și cultură, secțiunea „Artele spectacolului”.
De asemena, actorul a fost omagiat în cadrul Galei Premiilor Gopo din 25 martie 2013 cu Premiul pentru Întreaga Carieră.
A prezentat emisiunea „D’ale lui Mitică”, una dintre cele mai longevive producții TVR, difuzată din 2000 la postul TVR 2.
Actorul Mitică Popescu a murit, marți, la vârsta de 86 de ani, acesta fiind internat la Spitalul Elias din Capitală, de la sfârșitul lunii decembrie, unde era tratat pentru mai multe afecțiuni.