Disidentul rus Alexei Navalnîi a murit la vârsta de 47 de ani, în penitenciarul de maximă siguranță, aflat dincolo de Cercul Arctic, unde fusese transferat și urma să ispășească pedeapsa de 19 ani de închisoare.
Criticul lui Vladimir Putin a murit în data de 16 februarie, potrivit unui comunicat transmis de conducerea penitenciarului.
Miercuri, 14 februarie, Alexei Navalnîi fusese trimis, din nou, la carceră, numărul de zile petrecute în izolare depășnd cifra de 300. Chiar în data de 14 februarie, Alexei Navalnîi a transmis un mesaj în mediul online. S-a adresat soției sale, Iulia Navalnaya, transmițând că sunt despărțiți de mii de kilometri și de „furtuni albastre”, dar o iubește din ce în ce mai mult.
„Iubito, totul e ca într-un cântec cu tine: între noi sunt orașe, luminile de decolare ale aerodromurilor, furtunile albastre de zăpadă și mii de kilometri. Dar simt că ești aproape în fiecare secundă și te iubesc din ce în ce mai mult”, a scris Alexei Navalnîi cu doar două zile înainte de moarte, pe pagina de Facebook, prin intermediul echipei sale.
Moartea lui Alexei Navalnîi șochează întreaga planetă și, din primele informații apărute în mass-media, Kremlinul îl ia pe „nu” în brațe și spune că „nu cunoaște cauzele morții lui Alexei Navalnîi”.
Disidentul rus și-a pierdut cunoștința după ce a fost scos în aer liber, în data de 16 februarie, iar medicii care au încercat să-l resusciteze, potrivit comunicatului transmis de penitenciar, nu au avut sorți de izbândă.
Alexei Navalnîi a dezvăluit, prin mesajele sale, că era obligat, în fiecare seară, să asculte discursurile pe care Vladimir Putin le-a ținut după ce a ordonat așa-zisa ”operațiunea militară specială”, respectiv agresiunea armată împotriva Ucrainei.
Radioul din celulă poate fi oprit, scrie Navalnîi în mesajul transmis către lumea liberă, numai că coridorul celulelor este împânzit cu difuzoare, iar vocea lui Vladimir Putin poate fi auzită la volum maxim.
”Ghici cine este campionul ascultării discursurilor lui Putin? Cine îl ascultă ore întregi și adoarme cu el? Eu, desigur. Cu mult timp în urmă, într-o poveste a polițiștilor de spionaj, am citit despre tortura la care erau supuși prizonierii – poeziile lui Mao Zedong (n.red. – fost lider comunist chinez; în urma războiului civil, în 1949, Partidul Comunist Chinez – sub conducerea lui Mao Zedong – a preluat puterea în China, proclamând Republica Populară Chineză). Se pare că cineva din sistemul nostru penitenciar a citit și această carte.
După ce am dezvăluit cum au fost furați bani de la Serviciul Federal al Penitenciarelor pentru achiziționarea de legume pentru prizonieri, administrația zonei mele a trecut la represalii. În fiecare seară mi se pun discursurile lui Putin la volum maxim. Postul de radio din celulă poate fi oprit, dar acest lucru nu va ajuta în niciun fel, deoarece difuzoarele atârnă pe întregul coridor, iar Putin răcnește din ele la un asemenea volum încât nu există nicio scăpare”, dezvăluia disidentul rus.
Citește și: