Prima pagină » Actualitate » Un agent din Iași dă în judecată Poliția Română. Îi acuză pe superiorii săi că i-au furat 50.000 de dolari / Reacția IGPR

Un agent din Iași dă în judecată Poliția Română. Îi acuză pe superiorii săi că i-au furat 50.000 de dolari / Reacția IGPR

Un agent din Iași dă în judecată Poliția Română. Îi acuză pe superiorii săi că i-au furat 50.000 de dolari / Reacția IGPR

Un agent de poliție din Iași dă în judecată Poliția Română pentru că instituția i-ar fi negat dreptul la primirea diurnei cumulate la suma de 50.000 de dolari, după o misiune operativă de trei ani, sub egida ONU, în America Centrală.

Concret, odată întors acasă, polițistul a aflat  că superiorii săi nu i-au adus la cunoștință existența unei Hotărâri de Guvern, care, fiind cu caracter militar, nu a fost publicată în Monitorul Oficial, conform căreia i s-ar fi cuvenit o diurnă de 40 de dolari pentru fiecare din cele 1.100 de zile petrecute în misiune.

Tribunalul din Iași a respins cererea Poliției Române

Tribunalul din Iași a respins cerea Poliției Române, și au decis că instituția avea datoria sa-i aducă la cunoștință ofițerului prevederile Hotărârii de Guvern, astfel judecătorii au hotărât ca Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) să-i achite ofițerului ieșean datoria în valoare de 51.750 de dolari.

Reacția Poliției Române

Totuși, Poliția Română a cerut judecătorilor respingerea plângerii ofițerului. Motivul pe care l-a invocat instituția a fost acela că au trecut mai bine de trei ani de când a încălcat drepturile bărbatului, și că neaducerea la cunoștință a drepturilor nu reprezintă un motiv temeinic pentru plângere, potrivit Antena 3.

Actul în discuţie a fost difuzat structurilor M.A.I., acesta putând fi consultat la sediul acestora. În situaţia în care ofiţerul era nemulţumit de drepturile încasate, avea posibilitatea, oricând, pe toată perioada desfăşurării misiunilor, să reclame eventuale nereguli, sumele pretins neacordate nefiind neglijabile, iar reclamantul participând la două astfel de misiuni, fără ca în această perioadă, să solicite informaţii cu privire la temeiurile legale în baza cărora a fost remunerat“, susțin reprezentanţii IGPR.

Peste 500 de cazuri de ofițeri pagubiți de către IGPR

Sindicatul Polițiștilor acuză că există alte 500 de cazuri în care agenții au fost păgubiți de sume importante de bani de către instituția angajatoare.

Sindicaliștii consideră ca unul dintre principalii responsabili pentru această situație este Ministerul Afacerilor Interne, care nu i-a înștiințat pe agenți de legea diurnei, în cazul misiunilor în afara țării.

Un alt fapt care îi revoltă pe polițiști, este faptul că anul trecut a fost dată o altă lege care prevede creșterea diurnei de la 40 de dolari la 140 de dolari. La momentul de față cazul se află spre analiză la judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ministrul de Interne, Lucian Bode: Încă avem peste 1.000 de posturi de poliţie cu toaleta în fundul curţii

Bugetul alocat investițiilor de către Ministerul Afacerilor Interne a fost suplimentat cu 75%, obiectivul cel mai important fiind reabilitarea sediilor inspectoratelor de poliţie şi a posturilor de poliţie, precum şi dotarea acestora, în condiţiile în care peste 1.000 de posturi de poliţie din România au toaleta în fundul curţii, a declarat, vineri, la Botoşani, ministrul Lucian Bode.

Ministrul Afacerilor interne a spus, la inaugurarea care a avut loc la Botoșani, că știe că banii pentru investiții nu sunt niciodată suficienți, dar cu implicare se pot duce la final toate proiectele de care are nevoie Poliția.

Aşa cum aţi văzut în construcţia bugetară pentru anul 2021 am ţinut cont de aceste vulnerabilităţi, eu le numesc vulnerabilităţi ale sistemului de ordine publică faptul că avem în continuare peste 1.000 de posturi de poliţie cu toaleta în fundul curţii. Este o vulnerabilitate pentru Poliţia Română”, a spus – printre altele – Lucian Bode.

Polițiștii acuzați de moartea bărbatului din Pitești vor sta în arest la domiciliu. Instanța care i-a arestat stabilise că ei reprezintă pericol social

Agenții de poliție Daniel Drăghici și Ilie Florea, acuzați în cazul morții inginerului Zaharia Barbu, după ce l-au trântit și imobilizat la pământ, vor fi scoși din arest preventiv și plasați în arest la domiciliu, după decizia de joi a Curții de Apel Pitești.

Cei doi polițiști erau arestați preventiv din 19 aprilie, când un judecător de la Tribunalul Argeș a stabilit că ei reprezintă pericol social, după ce l-au imobilizat pe bărbatul din Pitești, deși acesta nu reprezenta un pericol, era persoană vulnerabilă, cu o vârstă înaintată și în stare de ebrietate.

Medicii legiști au stabilit că inginerul Zaharia Barbu, în vârstă de 63 de ani, a murit asfixiat, din cauza presiunii care a fost pusă pe gât și pe piept de polițiștii care l-au imobilizat.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și