Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul “Matei Balș” din Capitală, este unul dintre eroii care, de fix un an, se află în prima linie în lupta cu pandemia de COVID-19. Acesta recunoaște că ultimele 12 luni au reprezentat o adevărată provocare pentru el, iar perioada l-a transformat total.
Pe 26 februarie 2020 era depistat pozitiv primul roman infectat cu virusul SARS-CoV-2. Astăzi se împlinește un an de la începutul pandemiei în România. Adrian Marinescu recunoaște că, în ultimele luni, medicii și pacienții au comunicat altfel, de vină să fi fost, foarte probabil, costumele, dar, în principal, faptul că nu existau prea multe informații despre virus.
“A fost o provocare pentru noi toți. Pentru personalul medical, cei care au lucrat în prima linie, a fost o situație cu care nu ne-am mai întâlnit. Ne-am confruntat cu un număr foarte mare de pacienți și cu schimbarea felului în care s-a interacționat.
Ne-am transformat în niște astronauți care aveau o interacțiune diferită cu pacienții. În primul an, situația era nesigură, nu știam care va fi evoluția, nu știam când va fi vaccinarea”, a spus Adrian Marinescu, potrivit Realitatea Plus.
În continuare, Adrian Marinescu s-a declarat optimist că pandemia va fi învinsă, mai ales că pe piață au apărut mai multe vaccinuri anti-COVID-19.
“Acum, la un an de pandemie, știm mai multe despre virus. Ne gândim că, într-un viitor destul de scurt, vom vedea acea luminiță de la capătul tuneului”, a mai precizat Adrian Marinescu.
De la începutul pandemiei, pe teritoriul României au fost confirmate 791.971 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19. 733.616 pacienți au fost declarați vindecați. Din păcate, până pe 25 februarie, 20.167 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În prezent, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.640. Dintre acestea, 985 sunt internate la ATI.