Discriminarea pe bază de vârstă este încă o realitate pe piața muncii din România. O recunosc până și angajatorii, care spun că au respins cel puțin o dată un candidat pe criteriul vârstei.
Companiile analizează de două ori atunci când vine vorba despre angajarea unei persoane de peste 45 de ani. Motivele? Faptul că multe dintre ele nu au abilități digitale, învață limbi străine mai greu sau cer salarii mai mari pentru că au experiență. Sau cel puțin așa sunt văzuți de recrutori. Potrivit unui sondaj citat de Observator, un angajator din trei recunoaște că a refuzat cel puțin o dată un angajat pe criteriul vârstei.
Iar pentru femeile de peste 45 de ani, situația este și mai dificilă. Dacă vorbim și de probleme de sănătate, șansele de a obține un loc de muncă scad drastic. O spune Maria, o femeie care a încercat în zadar să se angajeze.
„Fiind femeie şi cu probleme de sănătate, nu te acceptă. Eu îmi doresc să lucrez, nu îmi doresc să stau degeaba sau să merg să cerşesc pe stradă”, a spus Maria.
80% dintre candidaţii de peste 45 de ani simt că angajatorii evită să încadreze în muncă persoane mai în vârstă, iar 60% dintre aceştia spun că au fost discriminaţi cel puţin o dată la un interviu de angajare din cauza vârstei, arată un sondaj realizat de o platformă de recrutare.
Angajatorii au unele motive (unele valide, altele mai puțin) pentru a evita persoanele mai în vârstă.
„Nu au abilităţi digitale, apoi sunt reticenţi la schimbare şi totodată sunt îngrijoraţi de posibilitatea de a se îmbolnăvi”, spune reprezentanta platformei de recrutare care a realizat sondajul, Alexandra Colceru.
„Faptul că învaţă un pic mai greu decât ceilalţi şi de cele mai multe ori nu se acomodează în cadrul echipelor foarte tinere”, a spus specialistul în resurse umane Leonard Rizoiu pentru sursa citată.
15% dintre angajatori spun că vârsta candidaţilor contează, în timp ce mai mult de jumătate (57%) sunt de părere ca acest lucru depinde foarte mult de specificul jobului. Atunci când analizează un CV, pe lângă vârstă, angajatorii sunt atenţi la experienţa şi studiile candidatului (peste 85%).