Un antreprenor de pe litoralul românesc a angajat 30 de oameni din Sri Lanka și Nepal. Ce s-a întâmplat după doar câteva luni
Dacă în anii 90, mii de români au plecat în străinătate pentru a avea un trai decent, un salariu mai bun, acces la servicii mai bune, iată că la mai bine de 30 de ani de atunci, România devine pentru alți cetățeni, un loc mai bun, mai frumos, unde aceștia pot câștiga mai bine decât în țara natală.
Sezonul estival este gata de start, așadar antreprenorii cu afaceri pe litoral au nevoie de forță de muncă. Iar dacă românii nu se înghesuie să muncească pe litoral, locurile libere trebuie ocupate. Astfel că muncitori din Nepal și Sri Lanka vin să rezolve criza forței de muncă din România.
”După câteva luni nu am putut să-i ținem pe salariul pe care au negociat ei în țara de unde vin și i-am adus practic la nivel de salarizare cu personalul din România. Per total pe toate hotelurile avem peste 100 de străini. Noi am cerut de foarte multe ori să le acorde vizele cel puțin de turism în regim de urgență.
Pentru că noi avem nevoie de ei undeva în luna aprilie, să aranjăm hotelurile, să le deschidem. Am reușit săptămâna trecută să aducem în jur de 20. Mai așteptăm acum un transport de vreo 10-12 persoane”, spune Nicolae Bucovală, proprietar hoteluri, scrie observatornews.ro.
Muncesc pentru familia lăsată acasă
Yogaraja Atharshan este camerist. El locuiește chiar în hotelul în care lucrează și se bucură că nu plătește cazare și masă. În țări din Asia nu există pensii, iar bătrâneţea e grea, singurul sprijin pentru vârstinici fiind opiii plecaţi printre străini.
”Îmi place jobul meu, îmi place să fac curățenie și mă face fericit să știu clienii fericiți. După 25 de ani trebuie să avem grijă de părinții noștri. Nu ajutor, trebuie să avem grijă de ei”, spune Yogaraja Atharshan.
Jitu Lama este bucătar și vine din Nepal. ”Fetița mea are 10 ani, băiatul are 6 ani. Le trimit bani în fiecare lună”, spune acesta.