Un artist ucrainean pictează icoane pe cutiile de arme: „Vreau să transform moartea prin pictarea vieții” (FOTO)
În anul 2014, pictorul ucrainean de icoane Oleksandr Klymenko a vizitat o bază militară și a avut o revelație aproape divină: cutiile de muniție pot fi transformate în adevărate icoane creștine.
Artistul Oleksandr Klymenko a împrumutat una din cutiile de muniție din baza militară și a pictat o icoană bizantină, cu Fecioara Maria cu Pruncul Iisus, scrie Reuters. Kymenko a declarat că icoana arăta ca și cum ar fi fost veche de 800 de ani.
Experiment cu un scop: Soldații sunt tratați într-un spital pe bază de voluntariat
În urma experimentului artistic, Klymenko și soția lui, artista Sofia Atlantova, au demarat un proiect umanitar pentru a strânge bani pentru un spital voluntar unde sunt tratați soldații răniți în conflictul armat din estul Ucrainei.
Începând cu 2015, cei doi artiști au strâns 300.000 de dolari și icoanele lor sunt expuse în Belgia, Germania, Canada și SUA, dar și în alte țări.
„Cumpără o icoană – salvează o viață”
Klymenko spune că proiectul, denumit „Cumpără o icoană – salvează o viață”, este bazat pe ideea transformării morții, simbolizată de cutiile destinate muniției, în viață, simbolizată de viață.
„O cutie de muniție militară – precum un sicriu – este scoasă din subteran, unde a fost depozitată. Odată deschisă, moartea iese și distruge totul în jur”, a declarat Klymenko, în atelierul său.
„O transformăm prin pictarea vieții”.
Conflictul sângeros s-a reaprins în regiunea Donbas
Luptele grele dintre trupele ucrainene și forțele proruse din estul regiunii Donbas s-au soldat, din 2014 până în prezent, cu 14.000 de morți, susține partea ucraineană.
Kievul și Moscova se învinovățesc reciproc pentru escaladarea recentă a violențelor.
„Cei mai mulți oameni se gândesc la război ca la ceva foarte îndepărtat… A fost foarte important pentru mine să le arăt că războiul este cât se poate de real, că aceste cutii pentru muniție militară sunt reale și în ele se depozitează arme reale care ucid oameni la fel de reali”, a declarat Klymenko.
„Nu vreau ca acest război să existe. Și nici acest proiect”, a conchis artistul.