Un australian a rămas „blocat” în Israel timp de 8.000 de ani. O lege a divorțului nu îi permite să părăsească țara
Potrivit judecătorului, Noam Huppert nu are voie să părăsească Israelul, nici măcar pentru muncă sau vacanță, până la… 31 decembrie 9999, dacă nu plătește suma de 3 milioane de dolari, reprezentând pensia alimentară restantă.
Australianul a făcut în 2012 o călătorie în Israel, pentru a fi alături de copiii săi, scrie abplive.com. Fosta lui soție, de origine israeliană, îi cere însă 3 milioane de dolari, aceasta fiind pensia alimentară pe care bărbatul ar datora-o copiilor. Din această cauză, el nu poate părăsi Israelul timp de… 8.000 de ani, potrivit unei legi bizare locale.
Noam Huppert, în vârstă de 44 de ani, nu poate părăsi Israelul, pentru vacanță sau muncă, până la 31 decembrie 9999 sau până când va achita suma respectivă.
Huppert datorează lunar 5.000 de shekeli și, din 2013 până acum, a acumulat restanțe totale de 3,34 milioane de dolari.
El lucrează ca analist chimist la o companie farmaceutică. Bărbatul susține că mai sunt și alți australieni care au aceeași problemă, după ce s-au însurat cu femei din Israel.
Mai mult, Departamentul de Stat american îi avertizează pe turiști în legătură cu această problemă.
„O femeie poate cere restricția de călătorie pentru tată, cerându-i pensie alimentară, pe toată durata copilăriei”, scrie Sorin Luca, regizorul documentarului „No Exit Order”, care are ca subiect această lege controversată.
„Tatăl poate fi încarcerat 21 de zile, fie că poate sau nu să plătească pensia alimentară, fără ca oficialitățile să-i verifice starea financiară. Bărbații trebuie să plătească 100% sau chiar mai mult din venitul lor, pentru copii”, adaugă regizorul.