Un banal MEDICAMENT poate fi fatal pentru copii. Mihai Craiu: „Este toxic pentru ficat”
Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția asupra unui medicament uzual care poate fi periculos pentru copii. Concret, o doză prea mare de Paracetamol poate produce moartea, avertizează medicul.
Medicul a postat pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii un avertisment, după ce a participat la lucrările Congresului Național de Pediatrie.
Specialiștii din toată țara au vorbit despre efectele medicamentelor asupra copiilor.
„Am fost la Secțiunea de Urgențe unde au prezentat cei mai reputați specialiști din țară. Ca mesaj de luat acasă, pentru dumneavoastră părinții, și de luat la serviciu, pentru noi doctorii (cum a zis memorabil colega mea, dna Conferențiar Tatiana Ciomârtan) vă recomand unul important: atenție la toxicitatea hepatică a doctoriilor date în doză prea mare sau în asocieri… nefericite. Nu o spun eu, o zice cel mai reputat expert în Toxicologie pediatrică din România, dnul Profesor Coriolan Ulmeanu”, a scris medicul Mihai Craiu.
Paracetamolul, spun medicii, este toxic pentru ficat.
„Lucrarea domniei sale (n.r. Coriolan Ulmeanu) plasează paracetamolul pe locul 1, între medicamentele obișnuite, drept cauză de toxicitate gravă asupra ficatului. O doză de peste 200 mg pe kg la copil poate produce moartea. Adică 2 comprimate efervescente de 500 mg la un sugar mic de 5 kg”, a explicat medicul.
Medicul spune că, în cazul în care cel mic înghite o supradoză de medicament, trebuie să meargă la spital.
„Dacă supradoza este recentă (sub 4 ore de la ingestie) mergeți imediat la spital, chiar dacă nu există semne de boală! Pentru evaluare și dozarea paracetamolului în sânge… Dacă au trecut peste 8 ore sau mai puțin, dar sunt semne de boală (dureri abdominale în zona ficatului – sub coaste în partea dreaptă- sau grețuri și vărsături sau icter și sângerări) iarăși trebuie mers urgent la spital. Nu este totul pierdut. Se poate doza paracetamolul în sânge și se poate administra antidotul, la nevoie. Dacă au trecut peste 8 ore de la ingestie se administrează direct antidotul. Acesta este N-acetil-cisteina”, a completat Mihai Craiu.
CITEȘTE ȘI: