Un bărbat din Belarus, condamnat după ce a publicat o caricatură cu președintele Aleksandr Lukaşenko, A MURIT în închisoare
Nikolai Klimovici (61 de ani), un bărbat încarcerat pentru că publicase o caricatură a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, a murit – duminică – în detenţie în această ţară unde este reprimată orice fel de disidenţă, a anunţat o organizaţie neguvernamentală, precizând că deţinutul era cunosut cu probleme cardiace grave.
El a decedat în colonia penitenciară nr.3 din regiunea Vitebsk (nord-est), a indicat pe Telegram Centrul Viasna de apărare a drepturilor omului, fără a preciza, totuși, cauza decesului.
Klimovici era încarcerat, cu toate că avea un statut de invaliditate din cauza problemelor sale cardiace, subliniază organizaţia respectivă, citată de Digi 24.
El fusese arestat anul trecut, în decembrie, în regiunea Pinsk (sud) şi acuzat de „ultragiu adus şefului statului” pentru că publicase pe reţelele de socializare un desen satiric la adresa lui Lukaşenko, potrivit Viasna.
Nikolai Klimovici fusese eliberat în aşteptarea procesului său, după ce i s-a făcut rău în arestul preventiv. La sfârşitul lunii februarie, el fusese condamnat la un an de închisoare pentru această acuzaţie şi reîncarcerat.
„Am inima frântă să aflu că deţinutul politic Nikolai Klimovici a murit într-o colonie penitenciară. Dacă ajutorul medical de urgenţă nu va ajunge şi la alţi deţinuţi politici, vor muri şi mai mulţi”, a reacţionat pe Twitter Svetlana Tihanovskaia, personalitate de marcă a opoziţiei belaruse din exil.
Aflat la putere din 1994, Aleksandr Lukaşenko a fost reales în 2020 în urma unui scrutin prezidenţial considerat fraudulos, ceea ce a determinat zeci de mii de persoane să manifesteze împotriva lui timp de mai multe săptămâni, precizează AFP, citată de Agerpres.
Arestările în masă, exilurile forţate şi pedepsele grele cu închisoarea aplicate militanţilor şi jurnaliştilor au înfrânt această mişcare.
Potrivit unei liste publicate de centrul Viasna, Belarus are în prezent aproape 1.500 de deţinuţi politici. Pe această listă figura şi Nikolai Klimovici.