Un bărbat din Brăila a murit la Spitalul de Urgență în urma diagnosticului de meningită cu virusul West Nile. Cu același virus este infectată și o femeie din Brăila, internată, în prezent, la Terapie Intensivă.
Bărbatul în vârstă de 71 de ani, din comuna Gropeni, fusese spitalizat la Spitalul de Urgență din Brăila, la sfârșitul lunii august, după ce a fost diagnosticat cu meningită cu virusul West Nile. Același diagnostic l-a primit și o femeie în vârstă de 86 de ani, care este internată în continuare la Terapie Intensivă.
Deoarece au manifestat simptome severe ale bolii, cei doi pacienți au fost transferați la secția de Terapie Intensivă. Inițial, ei fuseseră internați pe secțiile Medicală și Boli Infecţioase, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila.
Principala cale de transmitere a virusului West Nile se face prin înțepăturile de țântari. În acest context, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Brăila au venit cu o serie de recomandări pentru populație.
Specialiștii recomandă:
– purtarea îmbrăcămintei cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, dacă ieşim seara din locuinţe sau ieşim seara în parc la plimbare sau când mergem în padure, la pescuit;
– utilizarea de substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor comercializate în farmacii (DEET, icaridină/picardină, IR 3535), în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care sa le aplicăm pe părţile descoperite ale corpului;
– împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre/ uşi); – utilizarea de substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul locuinţei;
– utilizarea în locuinţă a aerului condiţionat;
– utilizarea plaselor împotriva ţânţarilor în jurul paturilor, în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri menţionate anterior sau dacă dormiţi în aer liber;
– acoperirea pătuţului copilului sau căruciorului cu plase împotriva ţânţarilor.
De obicei, perioada de incubație a virusului West Nile, în care pacientii dezvoltă simptome, este de 3 – 14 zile de la contactarea virusului, iar fiecare persoană se poate confrunta cu simptome diferite.
În cazul diagnosticării cu meningită/encefalită, aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală precum: febră puternică, dureri de cap, rigiditate la nivelul gâtului, stupoare (simptom ce apare de regulă în psihoze: deprimare, insensibilitate), dezorientare, comă, tremor și convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, amorțeală și paralizie.
În acest caz, simptomele pot persista mai multe săptămâni, iar efectele neurologice pot fi ireversibile.
În ceea ce privește manifestarea de simptome moderate, precum sindromul febril, perioada de incubație este de 2 până la 8 zile. Conform statisticilor oficiale, aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezintă simptome de severitate moderată precum: febră, durere de cap, simptome gastrointestinale – greață și vărsături, lipsa apetitului alimentar, diaree, dureri musculare și articulare, limfadenopatie (rareori), adică inflamarea ganglionilor limfatici, urticarie la nivelul pieptului, stomacului sau spatelui.
Aceste simptome se manifestă pe o perioadă de 7-10 zile, însă slăbiciunea poate persista până la câteva săptămâni, potrivit adevarul.ro.
De asemenea, poate exista și lipsa simptomelor, manifestată prin infecție asimptomatică. Studiile arată că aproximativ 80% dintre cazuri, adică 4 din 5 persoane infectate cu virusul în cauză, nu prezintă simptome.