Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată – în stare de libertate, dar în lipsă – a unui bărbat din București, pentru săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertare în mod ilegal și participație improprie la viol.
Potrivit unui comunicat dat publicității de Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, infracțiunile au fost săvârșite cu 7 ani în urmă, iar din rechizitoriul întocmit de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică reiese că bărbatul – însoțit de alți trei complici – a privat de libertate două persoane care, la acea dată, erau minore.
Minorii au fost reținuți într-un apartament, o noapte întreagă, fiind ”agresați, umiliți și constrânși să întrețină acte sexuale orale între ei”, amenințați de cei patru bărbați, filmați și fotografiați.
”La data de 07.04.2013, două persoane, minore la data săvârșirii faptelor, au fost lipsite de libertate în mod ilegal de către inculpat, care a acționat împreună cu alte trei persoane, într-un apartament situat în sectorul 2 din București. Minorii, aduși pe rând, au fost ținuți împotriva voinței lor în apartament din data de 07.04.2013, în jurul orei 21,30 până la data de 08.04.2013, în jurul orei 04,00 dimineața, timp în care au fost agresați, umiliți și constrânși să întrețină acte sexuale orale între ei, fiind bătuți și amenințați de către inculpat împreună cu ceilalți trei autori. Actele de violență fizică și psihică au fost filmate și fotografiate de către agresori”, se precizează în respectivul comunicat.
Prin rechizitoriul din data de 11.10.2019, celelalte trei persoane au fost trimise în judecată de către Secția de urmărire penală și criminalistică a PÎCCJ, iar prin sentința penală nr. 569 – din 8 septembrie 2020 – a Judecătoriei Sector 2 din București a fost pronunțată condamnarea la pedeapsa închisorii în acest dosar.
Bărbatul trimis în judecată, după 7 ani, nu s-a prezentat la audieri, în cursul urmăririi penale, transmite comunicatul de presă, iar în urma verificărilor s-a constatat că acesta ”este plecat din țară”.
”Prin rechizitoriul menționat anterior, față de inculpat s-a dispus disjungerea cauzei, având în vedere că, deși a fost legal citat cu mandat de aducere, acesta nu a fost găsit și a fost dat în consemn la aceeași dată, rezultând din investigațiile preliminare că acesta nu se află în țară. În cursul urmăririi penale, inculpatul nu s-a prezentat pentru a fi audiat, iar din verificările efectuate s-a constatat că nu figurează ca fiind decedat, nu se află sub efectul vreunei măsuri preventive, nu este arestat în altă cauză și că este plecat din țară”, menționează comunicatul.
Dosarul a fost trimis, spre soluționare, Judecătoriei Sector 2 București.
”Menționăm că dosarul prezentei cauze a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Sector 2 București. Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai precizează la finalul comunicatului transmis de Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.