Un craiovean în vârstă de 30 de ani a fost amendat cu suma de 4.000 lei, fiind acuzat de apelare abuzivă a numărului de urgenţă 112. Bărbatul reclamase că ar fi pierdut-o pe nepoata sa de 8 ani, în zona unui complex comercial.
Însă, de fapt, îi era dor de aceasta şi a crezut, că apelând 112, îi va fi adusă de către poliţişti.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj au precizat că, în seara zilei de 17 octombrie, poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Craiova au fost sesizaţi prin apel de urgenţă 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că, în timp ce se afla în zona unui complex comercial de pe strada Unirii, ar fi pierdut-o pe nepoata sa în vârstă de 8 ani.
La faţa locului au fost direcţionate, de urgență, toate patrulele aflate în serviciu, în sprijin venind şi poliţişti de investigaţii criminale, fiind efectuate căutări pentru găsirea minorei.
În urma activităţilor desfăşurate, a fost identificat un bărbat în vârstă de 30 de ani, din municipiul Craiova, persoana care a solicitat sprijinul poliţiştilor.
„Cu ocazia audierii, acesta a recunoscut faptul că a apelat în mod nejustificat S.N.U.A.U 112, motivându-şi gestul prin faptul că nu şi-a văzut fetiţa de foarte mult timp, considerând că prin sesizarea Poliţiei îi va fi adusă fetiţa. Bărbatul a fost sancţionat contravenţional, conform prevederilor O.U.G. nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, cu amendă în valoare totală de 4.000 lei”, a informat IPJ Dolj.
Potrivit reglementărilor legale, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114, se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore de activităţi în folosul comunităţii.
Săvârşirea din nou a contravenţiei, în interval de un an de la aplicarea sancţiunii, se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii.
De asemenea, alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii.
Totodată, săvârşirea din nou a contravenţiei în interval de un an de la aplicarea sancţiunii se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei sau cu prestarea de la 400 de ore la 800 de ore de activităţi în folosul comunităţii.
FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock