Prima pagină » Actualitate » Un bătrân bolnav de Alzheimer care s-a rătăcit într-o pădure din Călărași, a murit de frig după ce Poliția nu a crezut ce spune. „Sunt în noroi și mi-e frig. Nu mai pot să vorbesc”

Un bătrân bolnav de Alzheimer care s-a rătăcit într-o pădure din Călărași, a murit de frig după ce Poliția nu a crezut ce spune. „Sunt în noroi și mi-e frig. Nu mai pot să vorbesc”

Un bătrân bolnav de Alzheimer care s-a rătăcit într-o pădure din Călărași, a murit de frig după ce Poliția nu a crezut ce spune. „Sunt în noroi și mi-e frig. Nu mai pot să vorbesc”

Un bărbat în vârstă de 79 de ani a murit înghețat în noroi, într-o pădure din județul Călărași după ce și-a anunțat familia cu privire la faptul că s-a rătăcit. Cu toate că a indicat, cu aproximație, locul în care se află, polițiștii care au coordonat misiunea de salvare nu l-ar fi crezut și ar fi decis să-l caute, în mod greșit, în altă parte. Bătrânul a fost găsit abia a doua zi, după mai bine de 10 ore, când era deja mort și nu s-a mai putut face nimic pentru el.

Polițiștii din Călărași au fost anunțați la data de 7 decembrie de către un bărbat în vârstă de 53 de ani că socrul lui, de 79 de ani, care suferă de boala Alzheimer, a plecat în pădurea Vlădiceasca, aflată la patru kilometri de locuința lui, pentru a tăia lemne, dar nu a mai revenit acasă.

Ginerele a menționat că a vorbit cu socrul său la telefon, iar acesta ar fi spus că se află „în pădure, în noroi” și nu mai știe să se întoarcă acasă. Imediat, polițiștii au organizat o amplă acțiune de căutare, în care au fost angrenați polițiști de frontieră care au adus aparatură cu termoviziune, jandarmi, militari ISU, polițiști cu câini de urmă, ofițeri ai Direcției Operațiuni Speciale, care au venbit cu un dispozitiv de localizare și chiar o echipă de voluntari de la o fundație pentru protecția animalelor.

Surse din judiciare au declarat, pentru Gândul, că polițiștii care au coordonat misiunea de salvare a bătrânului ar fi considerat că, deși acesta ar fi menționat, la telefon, că se află în pădure, ar trebui căutat pe un câmp aflat în apropierea casei sale. Șefii Poliției Călărași ar fi ajuns la această concluzie deoarece vremea era ploioasă și rece iar pădurea Vlădiceasca se afla la aproximativ patru kilometri distanță față de locuința bătrânului.

În consecință, polițiștii au presupus că omul nu ar fi putut ajunge în pădure, ci mai degrabă pe un câmp din apropiere, dar din cauza bolii a confundat locul în care se află. Ca urmare, după ce, ore în șir ar fost căutat în gol, undeva în jurul orei 01.00 reprezentanții DOS au reușit să-l localizeze undeva în pădurea în care omul menționase de la început că s-a rătăcit.

Pentru că era întuneric și nu puteau intra cu mașinile în pădure, căutările au fost amânate pentru a doua zi de dimineață. Până s-a crăpat de ziuă, bătrânul nu a mai răspuns la telefon. Ultima dată când fusese luată legătura cu el, acesta apucase să spună că nu mai are putere să vorbească.

Procurorii au deschis un dosar penal

De cum s-a luminat, salvatorii au luat pădurea la pas, dar bătrânul zăcea mort în noroiul înghețat. Cadavrul acestuia a fost ridicat și transportat la morgă pentru necropsie, în timp de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași au deschis un dosar penal.

La data de 7 decembrie a.c., ora 19:00, Poliția Orașului Lehliu Gară a fost sesizată direct de către un bărbat, în vârstă de 53 de ani, cu privire la faptul că socrul său, diagnosticat cu Alzheimer, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

În fapt, un bărbat, în vârstă de 79 de ani, a plecat de la domiciliul său din oraș Lehliu Gară, sat Răzvani, județul Călărași, pentru a tăia lemne în pădurea Vlădiceasca, aflată la 4 km de localitatea Răzvani, însă acesta nu a mai revenit la domiciliu.

Bărbatul avea asupra sa telefon mobil, prin intermediul căruia a comunicat familiei faptul că se află în pădure, în noroi și nu mai știe să se întoarcă, iar ulterior acesta nu a mai răspuns la telefon.

Imediat, la fața locului, s-au deplasat mai multe echipe de cercetare și căutare, formate din 28 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, 11 jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași și 6 lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași, care au acționat cu un vehicul șenilat.

De asemenea, au fost folosite dispozitive de vedere pe timp de noapte și câine de urmă din cadrul Serviciului Canin, iar activitatea de căutare a beneficiat de sprijinul Politiei de Frontieră și Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Prin Centru Operațional al Inspectoratului General al Poliției Române, a fost solicitat sprijinul IGAV, însă, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, nu a putut fi utilizat elicopterul.

De asemenea, la activitățile de căutare, au participat voluntari din cadrul Asociației Salvatorilor Voluntari Resque 4×4 și voluntari din orașul Lehliu Gară, care au acționat cu utilaje agricole, terenul unde au avut loc căutările fiind împădurit și accidentat”, au anunțat, la solicitarea Gândul, oficiali ai IPJ Călărași.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și