Conacul familiei Niculescu-Dorobanțu de la Cosoba, județul Giurgiu, a fost ridicat spre sfârșitul secolului XIX-lea, după planurile arhitectului Grigore Cerchez, un prieten al familiei.
Conacul este vândut acum de Romania Sotheby’s International Realty cu 490.000 de euro, scrie adevarul.ro, care citează news.ro.
Dispus pe două niveluri, cu 6 camere, conacul are elemente de arhitectură neo-românească, cu ferestre semi-rotunde, decorațiuni discrete sub cornișă și veranda spațioasă, marcată de coloanele masive unite de fermecătoarele arce trilobate.
Unul din elementele de culoare ale proprietății îl reprezintă și „aleea cu castani”, drumul principal de acces spre conac, marcat de castani înalți, un drum pietruit pe care cândva treceau caleștile vremurilor.
Ilie Niculescu-Dorobanțu a fost o figură proeminentă a României de început de secol, prefect de Ilfov, dar și influent om politic.
El a fost căsătorit cu Tatiana Brătianu, fiica lui IC Brătianu, devenind un influent sfătuitor al acestuia.
Conacul de la Cosoba, parte a domeniului de 300 de hectare la acel moment, era considerat „conacul mic” al familiei, reședința principală de vară fiind la Darvari.
După moartea lui Ilie Niculescu-Dorobanțu, conacul a ajuns în moștenirea fiului său Ion (Jean), care îl va folosi până la naționalizare.
În timpul perioadei comuniste, domeniul a fost folosit pe post de IAS.
În prezent, domeniul boieresc cuprinde un teren de 2 hectare, iar conacul, care va avea nevoie de renovare, este acompaniat de mai multe clădiri anexe, spații de locuit, dar și două hale-pavilioane mari.