Prima pagină » Actualitate » Un condamnat din Dosarul Secureanu, dat în urmărire națională. Bărbatului i s-a revocat pedeapsa cu suspendare, dovedind rea-credință

Un condamnat din Dosarul Secureanu, dat în urmărire națională. Bărbatului i s-a revocat pedeapsa cu suspendare, dovedind rea-credință

Un condamnat din Dosarul Secureanu, dat în urmărire națională. Bărbatului i s-a revocat pedeapsa cu suspendare, dovedind rea-credință
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock

Un specialist IT angajat la Spitalul „Nicolae Malaxa” când a fost condamnat în Dosarul Secureanu a fost dat în urmărire națională de polițiști și încarcerat după ce condamnarea cu suspendare i-a fost revocată de instanța de apel, după ce acesta a dovedit rea-credință, replătind nicio sumă din prejudiciul creat.

Polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigații Criminale au găsit și ridicat un bărbat urmărit la nivel național, după ce i s-a revocat pedeapsa 2 ani și 9 luni închisoare în Dosarul Secureanu, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, pentru complicitate la delapidare în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Este vorba de Traian Alexandru Nica, la data faptelor specialist IT în cadrul Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București. Lui i s-au interzis, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa funcția respectivă.

Polițiștii, în urma activităților specifice, desfășurate la o adresă din Sectorul 6, au depistat bărbatul pe numele căruia Tribunalul București a emis, la data de 3 octombrie 2023, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. Cel în cauză fost încarcerat într-un penitenciar.

Traian -Alexandru Nica / Sursa: Poliția Română

Traseul dosarului

La jumătatea lunii iunie, Tribunalul București a respins sesizarea formulată de consilierul de probaţiune din cadrul Serviciului de Probațiune Bucureşti privind revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei. Conform hotărârii citate de JustNews, prima instanță a reținut că, pentru a se dispune revocarea beneficiului suspendării executării pedepsei închisorii sub supraveghere, se impune a se dovedi, mai presus de orice îndoială, că neexecutarea obligațiilor civile impuse de către instanță s-a făcut cu rea-credință. Instanța a constatat că nu au fost îndeplinite cumulativ condițiile prevăzute de dispozițiile legale menționate mai sus pentru a dispune revocarea suspendării executării pedepsei de 2 ani și 9 luni închisoare aplicată condamnatului, nefiind dovedită reaua-credință a acestuia. Astfel, persoana în cauză s-a aflat în imposibilitatea de a achita suma de bani, reținută ca despăgubire civilă, că nu a stat în pasivitate și-a căutat un loc de muncă, dar că veniturile lunare pe care le obținea erau mici. Potrivit evidențelor oficiale, intimatul nu avea alte surse suplimentare de venituri și nici nu figura cu bunuri mobile sau imobile semnificative în proprietate.

Totuși, instanța de apel, sesizată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a desființat soluția Tribunalului București, constatând că Traian Alexandru Nica a dovedit rea-credință, atunci când nu a plătit niciun ban din prejudiciu, pentru că în conturile poprite nu a intrat nicio suma de bani, el folosind contul de Revolut.

Astfel, Curtea de Apel București a decis, în 3 octombrie, să admită contestația DNA. Potrivit magistraților, Traian -Alexandru Nica  avea posibilitatea de a plăti pe parcursul termenului de supraveghere, care este unul îndelungat, de 4 ani, cel puțin o sumă modică și nu a depus nicio diligență în acest sens, invocând existența problemelor financiare. Totuși, deși avea instituită poprire pe conturile bancare pentru achitarea despăgubirilor civile și a realizat venituri, nicio parte din veniturile realizate nu a intrat în conturile bancare pe care avea instituită poprirea, ci, mai mult, ulterior condamnării, în 2019, persoana condamnată și-a deschis un depozit la Revolut.

În plus, instanța a mai observat că, nici măcar pe durata soluționării acestui dosar, începând cu luna octombrie 2022, intimatul condamnat nu a plătit voluntar vreo sumă de bani în contul prejudiciului, deși cunoștea că avea această obligație. Procedând într-o asemenea manieră, Curtea a apreciat că intimatul condamnat a manifestat rea-credință în executarea obligațiilor civile stabilite prin sentința penală, probele administrate în cauză nefiind apreciate de prezenta instanță de control judiciar ca fiind suficiente pentru a demonstra imposibilitatea acestuia de a plăti respectivele obligații civile, potrivit hotărârii citate de JustNews.

Traian-Alexandru Nica a fost trimis în judecată de DNA, alături de celelalte persoane din Dosarul Secureanu, în mai 2017. Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din București s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 9.144.053,4 lei, Din probatoriul administrat în cauză s-a reținut că, în perioada menționată, în acest mod, inculpatul Florin Adrian Secureanu, la data faptelor manager al Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa” din București, și-a însușit suma totală de 1.944.537,45 lei, potrivit DNA. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțineau inculpaților.

FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock

Citește și