Constănțean diagnosticat cu malarie, transferat la un spital din Capitală. Pacientul are 45 de ani
Un pacient, în vârstă de peste 45 de ani, a fost depistat pozitiv cu malarie în urma analizelor efectuate după ce a ajuns cu o stare generală de sănătate proastă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.
Febra puternică, durerile puternice de cap au dus la efectuarea de analize amănunțite, iar în 24 de ore a fost transferat la un spital de boli infecțioase din București, cu diagnosticul confirmat de malarie.
„Este vorba despre un pacient, ajuns la Urgența Spitalului Județean Constanța la începutul acestei săptămâni. Prezenta sindrom febril, cefalee, stare generală proastă. Având în vedere simptomele, a fost consultat de către medicul infecționist care a decis să îi facă analizele și testele aferente unei boli tropicale. În urma investigațiilor de specialitate s-a confirmat diagnosticul de malarie. Ulterior pacientul a fost transferat la un spital de boli infecțioase din Capitală”, a transmis purtătorul de cuvânt al SCJU Constanța, Crina Kibedi, citată de Ziua de Constanța.
Malaria, o boala infecțioasă întâlnită în zone tropicale și subtropicale
Malaria este o boala infecțioasă, întâlnită în multe zone tropicale și subtropicale, iar în lipsa măsurilor corespunzatoare de prevenire și tratament, poate evolua către deces.
Malaria este determinata de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium. În principal, malaria se manifestă prin febra apărută la șapte zile de la prima posibilă expunere sau la trei luni (mai rar mai târziu) de la ultima posibilă expunere. Orice febră apăruta la mai puțin de șapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie.
Există forme mai severe de malarie determinate de Plasmodium Falciparum, care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tușe, diaree și dureri abdominale.
La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienței de organ, cum ar fi insuficientă renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolență, comă și deces, conform unui ghid al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Această boală parazitară transmisă de un ţânţar a ucis peste 400.000 de persoane la nivel mondial în 2019, dintre care două treimi copii cu vârsta sub cinci ani.
Marea majoritate a cazurilor (94% din cele 229 de milioane de infectări la nivel mondial) şi a deceselor apar în Africa, potrivit OMS.