Un container ce conţinea aproximativ 9 tone de deşeuri (produse second hand), care urmau sa fie importate în România, din Marea Britanie, fără respectarea prevederilor legale, a fost descoperit în Portul Constanţa Sud-Agigea.
În data de 10.06 a.c., în urma unor activități informativ-operative desfăşurate, polițiștii de frontieră au descoperit un container sosit din Marea Britanie, pentru o firmă de pe raza judeţului Vrancea care efectua activități de import în România.
„În fapt, echipa a constatat faptul că marfa din containerul controlat nu corespunde cu datele declarate şi cuprinse în documentele folosite la autoritatea vamală. Acesta era încărcat cu diverse produse electrocasnice second hand (produse in greutate de aproximativ 9 tone), iar în documentele de transport erau trecute elemente de mobilier şi jucării”, se arată în comunicatul Gărzii de Coastă.
Potrivit polițiștilor, marfa din containerul controlat nu corespunde cu datele declarate și cuprinse în documentele folosite la autoritatea vamală.
Acesta era încărcat cu diverse produse electrocasnice second hand (produse in greutate de aproximativ 9 tone), iar în documentele de transport erau trecute elemente de mobilier și jucării.
Prin urmare, a fost luată măsura nepermiterii importului pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa, deoarece mărfurile sunt deșeuri, produsele având un grad de uzură mai mare decât cel permis. Astfel, acestea nu pot fi puse în libera circulație pe teritoriul României și nici nu pot fi comercializate, punând în pericol viața și sănătatea consumatorilor în cazul folosirii acestora.
Polițiștii de frontieră continuă cercetările, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor import ilegal de deșeuri și folosirea de acte nereale la organul vamal iar bunurile vor fi returnate firmei.
Peste 20 de tone de deşeuri plastice transportate ilegal din Grecia spre România a fost oprită joi de poliţiştii de frontieră de la PTF Giurgiu.
În urma verificărilor efectuate a fost stabilit faptul că documentele de notificare pentru circulaţia transfrontalieră prezentate de către şofer nu erau conforme Regulamentului CE privind transferul de deşeuri.
În cauză, autorităţile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru acest mijloc de transport.
Citește și: Produsele din plastic vor fi interzise începând cu 3 iulie. Beţişoarele de urechi vor dispărea din magazine