Un cunoscut gânditor american s-a stins din viață. Teoria sa a revoluționat sociologia modernă

Publicat: 19 08. 2023, 16:14
FOTO cu caracter ilustrativ

Americanul Howard Becker, mare gânditor al sociologiei moderne, cunoscut pentru analiza sa inovatoare asupra devianţei, a încetat din viaţă la vârsta de 95 de ani, a anunțat soţia sa. Howard S. „Howie” Becker a fost renumit pentru cercetarea sa calitativă în viața celor clasificați ca deviant și pentru a revoluționa modul în care comportamentul deviant este studiat și teoretizat în cadrul disciplinei.

În cea mai cunoscută carte a sa, „Outsiders” (1963), Howard Becker a regândit devianţa drept rezultat al interacţiunilor sociale: nu acţiunile unui individ în sine îl clasifică drept transgresiv, ci modul în care este văzut de ceilalţi.

Cea mai mare parte a carierei sale a fost petrecută ca profesor de sociologie la Universitatea Northwestern.

„Howie a murit în pace ieri, 16 august, la locuinţa sa din San Francisco, California”, a spus Dianne Hagaman, fotograf.

Howard Becker a scris şi despre lumea artei

Profesor la foarte reputata Universitate Northwestern de lângă Chicago, opera sa a fost apreciată în mod deosebit în Franţa, notează AFP, ţară în care a mers cu regularitate în ultima parte a vieţii sale.

„Un foarte mare sociolog ne părăseşte”, a scris joi pe platforma X (fostă Twitter) Asociaţia franceză de sociologie.

Născut în 1928 în Chicago, Becker este unul dintre cei mai prolifici sociologi – în jur de 200 de publicații, inclusiv 13 cărți

  • Becker a primit șase diplome de onoare, iar în 1998 a fost acordat premiul pentru cariera de distincție a burselor de către Societatea Americană de Sociologie. Bursa sa a fost susținută de Fundația Ford, Fundația Guggenheim și Fundația MacArthur.
  • A fost președinte al Societății pentru Studiul Problemelor Sociale din perioada 1965-66 și este un pianist de jazz de-a lungul vieții.
  • Becker a obținut diplome de licență, masterat și doctorat în sociologie de la Universitatea din Chicago, studiind cu cei considerați o parte a Școlii de Sociologie din Chicago , inclusiv Everett C.