Un cunoscut om de afaceri român, REȚINUT de DIICOT într-un dosar de trafic de droguri de mare risc. Este acuzat că furniza precursori ai metamfetaminei unei mari rețele infracționale. Profit estimat la circa 500 milioane de euro
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au dispus, marți, reținerea pentru 24 de ore a doi cetățeni români, cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, punerea pe piață a substanțelor clasificate și complicitate la trafic intern de droguri de mare risc. Potrivit surselor GÂNDUL, unul dintre inculpați Laurenţiu Huică, om de afaceri și fost vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente.
Laurenţiu Huică e acuzat că producea un medicament înregistrat doar în România din care se obținea metamfetamină în laboratoare din mai multe state din Europa de Est. Cealaltă persoană reținută în acest dosar este Iosipescu Cristian, care ar fi avut antecedente penale, au declarat sursele judiciare pentru GÂNDUL.
Anchetatorii precizează că, pentru furnizarea substanțelor precursoare ale amfetaminei, „a fost folosită o societate românească cu capital integral privat, înființată în cursul anilor ’90, având ca obiect de activitate producția de medicamente, al cărui asociat și administrator este unul dintre inculpați”. Această societate, mai precizează sursele GÂNDUL este firma ARENA care are ca obiect de activitate „ codul CAEN 2120 – Fabricarea preparatelor farmaceutice.” Firma controlată de Laurențiu Huică a avut o cifră de afaceri de 70 milioane lei în anul 2021 și in profit de 22 milioane lei, arată datele raportate la Ministerul Finanțelor și preluate de termene.ro. De asemenea, Arena Group avea 142 de angajați în 2021.
Laurenţiu Huică a deținut și compania Asimed Asigurare-Reasigurare, care și-a pierdut autorizația în 2021 după ce Autoritatea de Supraveghere financiară (ASF) a constatat aproape 40 de abateri de la legislaţia care reglementează sectorul asigurărilor, printre care insuficienţa fondurilor proprii eligibile pentru acoperirea cerinţei minime de capital (MCR) la 31 decembrie 2018 şi 31 decembrie 2019, precum şi subestimarea primei de rezervă.
DIICOT mai menționează că, în total membrii grupării ar fi organizat transportul și livrarea către societățile achizitoare a 168.788.870 de comprimate, în care ar fi fost înglobați, prin fabricare, precursorii efedrină și pseudoefedrină ai metamfetaminei din care, estimează procurorii, ar putea rezulta un profit de aproape o jumătate de miliard de euro pe piața „de retail”.
Metamfetamina, prelucrată în laboratoare ilegale din Europa Centrală și de Est
Conform anchetatorilor, în perioada ianuarie 2021 – februarie 2023 cele două persoane, împreună cu cetățeni străini – cehi, slovaci, polonezi, lituanieni – ar fi constituit un grup infracțional organizat care ar fi acționat pe teritoriul mai multor state din UE, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și România, se arată într-un comunicat al DIICOT
„În vederea realizării scopului grupului, a fost folosită o societate românească cu capital integral privat, înființată în cursul anilor ’90, având ca obiect de activitate producția de medicamente, al cărui asociat și administrator este unul dintre inculpați. Rolul societății din România a fost de a achiziționa precursorii și de a-i îngloba sub forma unui medicament, după o formulă care să permită dizolvarea și extragerea rapidă în laboratoare clandestine unde erau folosiți la producția de metamfetamină.
Precursorii au fost încorporați în două produse farmaceutice, comprimate de 50 și 120 de miligrame de efedrină și pseudoefedrină, unul dintre acestea fiind înregistrat ca medicament autorizat doar în România (nefiind autorizat în niciun alt stat din Uniunea Europeană), fără a fi obținută autorizația de export. În ceea ce privește cel de-al doilea produs, societatea românească nu deținea autorizație de producție și punere pe piață în România sau în țările din Uniunea Europeană. Comprimatele respective nu au fost livrate către spitale sau farmacii din România.
Comprimatele produse în România au fost expediate către societăți din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania, care le achiziționau, fără a deține autorizație de punere pe piață în statele respective, însă nu au ajuns la destinația declarată, ci în diverse locații situate pe teritoriul Poloniei, de unde au fost preluate de către un membru al grupului infracțional organizat, cetățean polonez”, se arată în comunicatul DIICOT.
În Cehia și Polonia, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă producția de metamfetamină în laboratoare ilegale, iar precursorii furnizați de membrii grupării reprezentau una dintre cele mai importante substanțe în producția de droguri.
Comprimatele ar fi fost preluate pe teritoriul Poloniei de un membru al grupului, cetățean polonez, care ar fi fracționat transporturile în cantități mai mici și ar fi organizat livrarea acestora către Cehia și Slovacia pentru distribuția către persoanele care ar fi folosit comprimatele în producția de metamfetamină.
În perioada menționată, membrii grupării ar fi organizat transportul și livrarea către societățile achizitoare a 168.788.870 de comprimate, în care ar fi fost înglobați, prin fabricare, precursorii efedrină și pseudoefedrină (aproximativ 6,7 tone clorhidrat de efedrină), din care se puteau produce aproximativ 4,7 tone de metamfetamină.
Valoarea drogurilor obținute cu materia primă din România atinge o jumătate de miliard de euro
Comprimatele fabricate în România ar fi fost folosite de cetățenii străini, membrii ai grupului infracțional extins, pentru producerea drogului în laboratoare clandestine, descoperite în Cehia și Polonia.
Anchetatorii precizează că prețul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en gros, iar pentru un gram de metamfetamină, prețul de vânzare este cuprins între 70 și 100 de euro.
„Raportat la aceste prețuri, valoarea drogurilor obținute prin procesarea precursorilor exportați din România este cuprinsă între 187 de milioane de euro (la vânzarea per kilogram) și 468 de milioane de euro (la vânzarea per gram)”, se precizează în comunicatul DIICOT.
Compania din România a efectuat aproape 100 de livrări către alte țări din Europa
Societatea producătoare din România, al cărui administrator și acționar este unul dintre suspecți, ar fi realizat, în perioada de activitate a grupului infracțional, 97 de livrări către societăți din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania.
„Astfel, în perioada ianuarie 2021 – februarie 2023, cei doi suspecți ar fi organizat producția, depozitarea, livrarea, transportul și distribuirea de comprimate ce conțin substanțe clasificate (precursori, care creează dependență) către 7 societăți farmaceutice din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania, pentru care companiile, cu excepţia a două dintre ele, nu dețineau licență și autorizații de punere pe piață, înregistrate la autoritățile naționale competente, prevăzute de reglementările naționale și europene în materie.
În urma perchezițiilor făcute în România în 1 martie au fost indisponibilizate aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, 4.944.000 de pastile cu efedrină și pseudoefedrină, 200 de kilograme de materie primă cu precursori pregatită pentru preapararea pastilelor, aproximativ 600.000 de euro, precum și mai multe înscrisuri de interes în cauză”, menționează DIICOT.
Prinși în flagrant pe teritoriul Poloniei
Potrivit Poliției Române, în urma investigațiilor desfășurate pe teritoriul Poloniei au fost dispuse măsuri preventive pentru 8 persoane implicate în deturnarea transporturilor de medicamente cu conținut de efedrină/pseudoefedrină, care ar fi provenit de la fabrica din România. O autoutilitară cu număr de înmatriculare polonez (care ar fi plecat încărcată cu paleți cu medicamente, din orașul Voluntari, de la fabrica de medicamente) a fost identificată în 26 februarie 2023 pe teritoriul Poloniei, fiind prinse în flagrant delict persoanele bănuite implicate (inclusiv liderul acestui grup) la momentul la care se descărcau medicamentele, în alt loc decât cel înscris pe CMR.
Într-un depozit care aparținea grupului, au fost identificate aproximativ 100 de flacoane cu efedrină și diferite comprimate, provenind de la fabrica din România.
În Slovacia, au fost dispuse măsuri preventive pentru 4 persoane, iar în urma perchezițiilor domiciliare au fost ridicați 1 milion de euro, în timp ce în Cehia au fost luate măsuri preventive cu privire la două persoane și au fost ridicate documente privind vânzarea unei societăți. Cu ocazia perchezițiilor domiciliare a fost ridicată suma 1.129.220 de euro.
La data de 27.02.2023, reprezentanții Parchetului și Poliției din Cehia au dispus măsuri preventive cu privire la 2 persoane. În cadrul activităților desfășurate, au fost ridicate documente privind vânzarea unei societăți, fiind indisponibilizate sume aflate în conturi bancare în cuantum de 148.103 de euro, 711.082 de coroane și 22.433 zloți.
În cele trei țări, au fost dispuse, în total, măsuri preventive față de 16 persoane.